Майстриня з Шацька вишиває бісером усе прекрасне, що заховане у душі

11 Вересня 2021, 17:46
Юлія Козак 2286
Юлія Козак

У наш час вишивка бісером набуває все більшої популярності. Сучасні майстрині прикрашають кольоровими намистинками не тільки свій одяг, а й предмети інтер’єру, рушники, скатертини, аксесуари, особливо полюбляють створювати декоративні панно й картини.

Про це пише газета «Шацький край».

Така вишивка не є обереговою, а декоративна орнаментика робіт не має символічного значення. Виготовлення цих картин супроводжується суто естетичним задоволенням, яке майстриня отримує від процесу вишивання.

Тематика таких картин може бути різноманітною: чарівні пейзажі, вишукані натюрморти, біблійні мотиви та світські сюжетні композиції, романтичні портрети, екзотичні тварини й вишукані квіти. Усе це та багато іншого можна побачити в роботах шацької майстрині Юлії Козак.

Жінка ще зі шкільних років полюбляла займатися рукоділлям: вишивати, шити та в’язати. Вона й дотепер береже свої перші вироби, улюбленим серед яких є серветка з блакитними лебедями. Цей маленький витвір хоч і не був досконалим, та його поява на світ дала можливість відчути себе творчою людиною. 

Далі  з’явився рушничок з калиною, а за ним – ще декілька весільних та тематично-святкових. Так дійшла черга й до картин, які стали гордістю та окрасою не лише власного будинку. Усе, що творила руками, дарувала рідним та близьким.

За досвідом раніше ніколи не зверталася до інтернету, а більше навчалася від місцевих майстринь. Невичерпним джерелом нових ідей та натхнення стали старовинні роботи прабабусі Люби, яка збільшу вишивала на грубому домотканому полотні килимки, доріжки, скатертини тощо.

Звичайно, для кожної вишивальниці неоціненними є паперові видруки візерунків, на основі яких можна створити власні, ще більш красиві  та неповторні. Має такі і Юлія. Чим більше знаходить нових візерунків, тим швидше прагне втілити їх у життя. Але творча фантазія майстрині не дозволяє переносити на тканину звичайне кліше.

«Набагато цікавіше торити самостійно. Змінювати елементи готової схеми, а також підбирати більш відповідну палітру відтінків та кольорів. Адже маю власне бачення у створенні будь-якого виробу та ще й полюбляю ускладнювати й без того нелегке завдання», – розповідає майстриня.

Якось мама подарувала Юлії схему із зображенням троянди для вишивання бісером. І жінка вирішила спробувати опанувати нову та популярну нині техніку. Результат не вражав досконалістю, адже вона мало розумілася на матеріалах, які довелося підбирати самостійно. 

Тож вирішила продовжити цю справу і надалі: для людини з талантом і любов’ю до праці не існує жодних перешкод. Спершу Юлія навчилася вибирати якісний бісер від чеського виробника, адже він має однакову форму та яскравий колір. 

Далі  – правильно тримати руку, не перетягувати нитки, нашивати бісеринки під певним кутом та інше. Після вдосконалення техніки, поступово наблизилася до особливо одухотвореної тематики - вишивання ікони, що вимагає неабиякого підходу. Якщо вдало підібрати до схеми певну гаму відтінків та кольорів, то лише тоді сповна розкриється її глибокий енергетичний зміст.

Читайте також: Багатство прожитих літ Ольги Корінь з Піщі

Не  менше зацікавило шацьку майстриню оздоблення намистинами основного фону світлин. Спробувати запропонував її дванадцятирічний син Андрій. Саме його шкільне фото й стало першою роботою у цьому стилі. Точнісінько так само оформила тло годинника, схему та заготовину для якого придбала в  інтернет-магазині «Подільське Рікамо». 

Такі спеціальні схеми з підібраним у потрібній кількості матеріалом, полегшують роботу та дозволяють зекономити бісер. Адже, жінка вважає, що до всього має бути раціональний підхід.

Оскільки на даний час вишивка бісером широко використовується у світі моди для оздоблення чоловічого та жіночого одягу, сумок, гаманців, футлярів  та інших аксесуарів, то і Юлія поповнила подібними речами власний гардероб. Не залишила без цієї краси й членів родини.

«Мені вже складно уявити себе поза творчим процесом. Адже він дає можливість викласти на полотні усе прекрасне, що заховане десь у середині душі та дарувати естетичну насолоду людям. Вишивання нитками та бісером – це справжній релакс, що заспокоює та допомагає  забути про всі життєві негаразди. Оскільки кожна робота вбирає у себе енергетику майстрині, то вкладаю у них душевне тепло, яке згодом  передасться майбутнім власникам моїх робіт», – зізнається пані Юлія.  

Читайте також: «Любов до вишивки у мене − від мами», − вчителька Чевельської гімназії

Кілька хвилин вільних від роботи та домашніх клопотів, аби присвятити їх своєму захопленню. Замовляючи потрібні матеріали в улюбленому інтернет-магазині «Подільське Рікамо», вона повсякчас надихається на створення нових шедеврів. 

В майбутньому планує оздобити до весільної річниці сімейний портрет та зробити сувеніри рідним. І, аби не зупинятися на досягнутому – опанувати техніку оздоблення фанерних виробів, м’яких іграшок та святково-новорічної атрибутики.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39