Карантин Vs креатив: як епідемія змінила сферу культури у Луцьку

16 Квітня 2020, 12:38
Луцьк освоює нові культурні формати та адаптується до роботи у нових умовах 2503
Луцьк освоює нові культурні формати та адаптується до роботи у нових умовах

Пандемія та глобальний карантин змінили життя людей у всьому світі. Немає такої сфери, на яку би не вплинув новий вірус та жорсткі обмеження, пов’язані з ним. Не винятком є і культурна. І поки країна її обмежує, урізаючи фінансування, Луцьк освоює нові культурні формати та адаптується до роботи у нових умовах.

«Люди в цей час здатні впадати в депресію, відчувати страх. І як важливо зараз зайняти їх всіх творчістю! Нам це вдається», – бадьоро розповідає нам очільниця департаменту культури міста Тетяна Гнатів.

Вона та її колеги з початком карантину повністю перейшли у віртуал. Тут вони організовують виставки, фестивалі, конкурси, презентації, майстер-класи, і різні зустрічі з краєзнавцями, етнографами… «В онлайні» тепер відбуваються навіть концерти.

Тетяна Гнатів
Тетяна Гнатів

«Я втішена тим, що нам вдалося дуже швидко переформатувати свою діяльність. Галузь культури перейшла на дистанційний режим роботи. Ми всі працюємо вдома, але працюємо дуже інтенсивно.

На початку було складно налагодити процес. Кожного дня проводимо онлайн-наради, плануємо свій день, розписуємо плани на найближчий період, аналізуємо роботу. Для нас дуже важливо охопити роботою якомога більший відсоток людей, зокрема дітей. Залучити їх до творчого процесу. Бо коли людина творить, вона акумулює позитивні емоції. А це допомагає подолати стрес, що викликаний карантином», – пояснює чиновниця.

Читайте також: «Партизани» проти ковіду: як луцькі креативники змогли втриматися під час пандемії

І справді, уважний користувач соцмереж не може не помітити, що творчості дітей у новинній стрічці стало значно більше. Тут і онлайн-уроки, і домашні завдання у художніх, музичних школах. Часом над завданнями працюють цілі сім’ї. А вподобання і коментарі у соцмережах допомагають маленьким митцям почуватися впевненіше.

За хеш-тегами #culture_online, #Великдень_у_Луцьку, #Культура_без_карантину можна знайти безліч посилань на відеомайстерки, виступи, уроки та навіть концерти.

«Заходжу на всі ці сторінки – і бачу: воно працює. Дітки викладають у соцмережі свої відео-уроки, домашні завдання від музичних і художніх шкіл. З ними працюють викладачі, батьки залучаються до цього процесу – стають і дизайнерами, і фотографами, і відео операторами, і навіть налаштовувачами інструментів удома. Такий вже родинний і відповідальний став той процес», – розповідає Тетяна Гнатів.

Анонс онлайн-заходу
Анонс онлайн-заходу

Луцькі митці також приєднуються до онлайн-роботи департаменту. Зокрема, музикантка Галина Конах проводить у мережі свої уроки, а художниця Тетяна Мялковська – сеанси арт-терапії.

Читайте також: Перезавантаження: як змінився «Адреналін Сіті» під час пандемії

Про фінансування культурних проєктів у майбутньому наша співрозмовниця не хвилюється. Каже, місто подбає про все.

«Галузь культури фінансується з місцевого бюджету, тому я переконана, що в нас усе буде добре. Ми зараз продовжуємо добудову музичної школи у мікрорайоні ЛПЗ, і я дуже переживала, чи дійсно буде цей об’єкт добудованим. Керівництво міста вирішило, що цей об’єкт потрібно завершити. І вже в кінці серпня дітки отримають оновлений заклад.

Інша річ, що ми змушені будемо відмовитися від проектів міжнародного характеру. Окремі фестивалі не відбудуться. І важко зараз спрогнозувати, як буде. Але я переконана, що ми і далі працюватимемо в такому ж руслі, адже нас стає все більше».

Проект фасаду нової музичної школи
Проект фасаду нової музичної школи

Оптимізмом Тетяна Гнатів ділиться і з нашими читачами. Вона переконана: карантин не зможе зупинити креативних людей, бо креатив – це процес безперервний. І насправді людині, яка справді зайнята творчістю, легше подолати труднощі, викликані ізоляцією.

Читайте також: Сесія на стадіоні: як депутати Луцькради засідали просто неба. РЕПОРТАЖ

Олександра ТРОЦЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024