Карачун: як готують різдвяний хліб на Закарпатті

У межах зйомки проєкту «Запал. Маланка» один з ведучих випуску Євген Клопотенко поїхав до села Циганівці Закарпатської області. Там він познайомився з Марією Колочавін та її рецептом карачуна.
Випуск опублікували на YouTube.
Карачун – різдвяний хліб. Його також називали: карачун, крайчун, керечун, корочонь або ж крачівник. Хліб мав ритуальне значення. Вважалося, що від його якості залежав добробут родини на наступний рік.
Для його приготування потрібне борошно, молоко, дріжджі, яйце та маргарин. До тіста додавали гарбузове насіння, щоб наступний рік був багатим на врожай.
«Беремо горіхи. Якщо вони виявляться поганими, то людина захворіє. А якщо гарні, смачні, їстівні, то людина буде здорова цілий рік», – розповіла Марія Колочавін.
Іноді у тісті, після залиття у форму, роблять дірку, яку наповнюють медом. Сама Марія до цього не звикла, тому кладе мед на тарілку, а поруч з ним – часник. Після того, як хліб вийняли з печі, його потрібно перехрестити ножем, а тоді нарізати.
Як зазначила господиня, на їх теренах рідко день народження Ісуса Христа називають Різдвом, а кажуть Крачун. Саме тому таку назву й здобула випічка. Назва співзвучна до угорського «karácsony». Запозичення слів є поширеним явищем у прикордонних регіонах.
«Різдвяний хліб печуть у всьому світі: панетоне, штолен, який чомусь досить популярний в Україні. А про наш різдвяний карачун ніхто не знає, але я певен, що для цього ми й робимо таку справу», – сказав Євген Клопотенко.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром