Заговини: що можна їсти за день до початку Різдвяного посту
Заговини – це останній день перед початком багатоденного посту, коли ще можна споживати скоромну їжу.
Про це інформує Православна церква України.
Скоромна – від даньослов’янського слова «скрамъ» означало «жир, масло». Тож під скоромною їжею мають на увазі ту, яка у своєму складі має плоть або продукти життєдіяльності теплокровних тварин, наприклад: молоко, яйця, сир, м’ясо тощо.
Таким чином, заговини – це день перед постуванням, «за» день до говіння. Говіння – це термін, який вживається у православному богослужбовому побуті на позначення певного стриманого образу поведінки вірян під час посту. Це слово грецькою «εὐλάβεια» (евлавіа) означає обережність, страх, боязкість, благоговіння. А його походження виводять до індоєвропейського кореня «хава», що означав «благоговійне принесення жертви».
«По суті, й досі піст є певною жертвою – добровільною стриманістю, самообмеженням, виявом нашого смирення перед Богом, способом пожертвувати бажаннями плоті заради зміцнення волі і духу», – зазначають у ПЦУ.
Слово «розговіння, розговітися» позначає закінчення посту.
Різдвяний піст розпочнеться 15 листопада й триватиме 40 днів.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром