«Чеська Ятерниця» нематеріальна культурна спадщина Рівненської області: рецепт
У Привільненській громаді, що на Рівненщині зберігають та популяризують традиції гастроспадщини та готують таку страву як «Чеська Ятерниця». Ця страва є однією з родзинок громади.
Про це інформує Управління культури і туризму Рівненської ОДА.
«Чеська Ятерниця» (варена ковбаса з голови свині) нематеріальна культурна спадщина, гастроспадщина Рівненської область, Привільненської громади села Молодаво Третє.
Родина Маречеків, як і багато родин з села Молодаво Третє Привільненської громади, має чеське походження. В цій родині ще з 1900-х років і до сьогодні зберігається традиція готувати на свята таку страву, що має назву «Чеська Ятерниця». Ця смачна і ситна ковбаска – одна з найулюбленіших страв родини.
За словами Вікторії «Традицію готувати «Чеську Ятерницю» перейняла її свекруха від своєї свекрухи. А їй колись вперше довелося посмакувати таким смачним і ласим шматочком цієї ковбаски при знайомстві з сім’єю її тоді ще майбутнього чоловіка
«Адже зустріли мене батьки мого чоловіка не лише хлібом, а й «Ятерницею». І ось через цю смачну ковбаску я опинилася в Молодаво, і з того часу уже 14 років як я перейняла цю традицію від своєї мами-свекрухи і на кожне свято завжди готую дуже смачну «Чеську Ятерницю», – розповідає жінка.
Рецепт «Чеської Ятерниці» від Вікторії Маречек:
«Готую так: Відварюю свинячу голову так, щоб м’ясо відставало від кісток. Як схолоне, перемелюю на м’ясорубку два рази. Потім додаю чорний мелений перець, сіль до смаку, дві головки душеного часнику, один батон, замочений у воді. Все ретельно вимішую і начиняю свинячі тонкі кишки. Коли все готово, кип’ячу воду у великій каструлі і варю цю ковбасу 10 хвилин. Як охолоне - відразу можна їсти. Батьки завжди все найкраще передають своїм дітям, ото ж і я сподіваюся, що колись також передам нашу Маречекову традицію своїм дітям».
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром