Сушена в печі: як на Рівненщині готують рибу за давнім рецептом
На Володимиреччині сушену в печі рибу готують за давнім рецептом, який можуть внести в перелік елементів нематеріальної культурної спадщини області.
Рецептом поділилася жителька села Малі Телковичі Володимирецької громади Світлана Новак, пишуть на фейсбук-сторінці Управління культури і туризму Рівненської ОДА.
Для жителів цього села на Рівненщині рибні страви — традиційні, оскільки там тече річка та чимало ставків.
Рецепт приготування:
Рибу спочатку добре миють у кількох водах, чистять та розрізають по-особливому — це називаються «розплатати». Починати потрібно від задньої частини і вздовж хребта. Розрізавши, треба її розгорнути. Потому рибу вимочити у воді, наступний етап — соління. Господиня наголошує, що чим раніше її покладуть в піч, тим менше солі потрібно.
Рибу треба солити з обох сторін. Потім рибини скласти одна на одну. Засолену звечора — можна сушити в печі на наступний день. Якщо пізніше, то треба дати більше солі — при потребі зайву потім можна зчистити. Через те, що температура у печі спадає, можна почергово ставити туди рибини: яка сира — спочатку, яка сушилася вчора — трохи пізніше і так далі.
Запалити піч треба з допомогою лучини і дочекатися, поки вигорить. Тим часом — застелити деко околотом чи очеретом. Так риба не підгорить та матиме особливий аромат.
Якщо рибу не досушити добре, то зберігатися вона не буде — вкриється цвіллю. Тому треба ретельно дивитися, яку вже можна зняти, а яку ще треба досушити.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром