Сушена в печі: як на Рівненщині готують рибу за давнім рецептом

23 Липня 2024, 13:46
Світлана Новак з сушеною в печі рибою 493
Світлана Новак з сушеною в печі рибою

На Володимиреччині сушену в печі рибу готують за давнім рецептом, який можуть внести в перелік елементів нематеріальної культурної спадщини області.

Рецептом поділилася жителька села Малі Телковичі Володимирецької громади Світлана Новак, пишуть на фейсбук-сторінці Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Для жителів цього села на Рівненщині рибні страви — традиційні, оскільки там тече річка та чимало ставків.

Рецепт приготування:

Рибу спочатку добре миють у кількох водах, чистять та розрізають по-особливому — це називаються «розплатати». Починати потрібно від задньої частини і вздовж хребта. Розрізавши, треба її розгорнути. Потому рибу вимочити у воді, наступний етап — соління. Господиня наголошує, що чим раніше її покладуть в піч, тим менше солі потрібно. 

Рибу треба солити з обох сторін. Потім рибини скласти одна на одну. Засолену звечора — можна сушити в печі на наступний день. Якщо пізніше, то треба дати більше солі — при потребі зайву потім можна зчистити. Через те, що температура у печі спадає, можна почергово ставити туди рибини: яка сира — спочатку, яка сушилася вчора — трохи пізніше і так далі.

Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Запалити піч треба з допомогою лучини і дочекатися, поки вигорить. Тим часом — застелити деко околотом чи очеретом. Так риба не підгорить та матиме особливий аромат. 

Якщо рибу не досушити добре, то зберігатися вона не буде — вкриється цвіллю. Тому треба ретельно дивитися, яку вже можна зняти, а яку ще треба досушити. 

Смакує сушена риба і як окрема страва, і у борщі з квашеною капустою, можна готувати з нею й суп.

Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Коментар
15/12/2024 Субота
14.12.2024
13.12.2024
11:48
КОЛОНКА Війна за війну 550