Дерунці з грибною підливкою та соленою рибою: як на Рівненщині готують «Крекало»

03 Липня 2024, 12:51
«Крекало». Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА 692
«Крекало». Фото з фейсбук-сторінки Управління культури і туризму Рівненської ОДА

Жителі села Руда-Красна, що на Клеванщині, в межах проєкту «Рівненщина на смак» поділилися рецептом автентичної страви «Крекало».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

«Жителі села Руда-Красна познайомили нас з чимось особливим, що з покоління в покоління трепетливо оберігають і передають своїм нащадкам мешканці Клеванської громади, яка розташувалась в мальовничій місцевості серед лісів і річок. Поспілкувавшись зі старожилами й провівши дослідження, дізналися що цю страву готували більше ніж 100 років тому і продовжують традиційно готувати і в Клевані, і в Оржеві. Проте, можлива інша варіація і послідовність приготування. «Крекало» –  страва не проста. Вона є невід’ємною частиною духовного життя громади, адже є традиційною стравою на Святий Вечір (Вечір перед Різдвом) у багатьох родинах. Хоча страва є пісною, проте дуже поживна і смачна!» – йдеться у дописі.

Щоб приготувати «Крекало» потрібні:

  • 300 грамів соленого філе тюльки або оселедця;
  • пригорща білих сушених грибів;
  • 1 кілограм картоплі;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 морквина;
  • 1 склянка борошна;
  • сіль, перець, олія.

Процес приготування:

Попередньо намочені та добре вимиті гриби залити літром води й поставити варити. Очищену морквину натерти на тертку, цибулину почистити й нарізати кубиком. Усе додати в грибну юшку, трішки підсолити й варити. Паралельно з цим на сухій пательні підсмажити борошно (до золотистого кольору), охолодити, просіяти ситечком (щоб не було грудочок), розвести поступово з водою до консистенції рідкої сметани й влити цю рідину в киплячу грибну юшку, постійно помішуючи. Коли підлива стане густою – зняти з вогню.

Окремо очистити солену рибу від кісточок, нарізати на невеличкі шматочки. Потерти велику цибулину, а потім і підготовлену очищену і вимиту картоплю на дрібній тертці. Додати кілька ложок борошна, щіпку солі та трішки перцю. Посмажити дерунці (картопляні млинчики). Всі підготовлені інгредієнти скласти шарами в горщик чи банячок: дерунці, риба, грибна підливка – і так кілька разів. Після цього горщик поставити в гарячу піч або духову шафу, щоб трохи помліло. Через 30-40 хвилин «Крекало» готове.

Коментар
05/12/2024 Четвер
05.12.2024
04.12.2024
03.12.2024