Дерунці з грибною підливкою та соленою рибою: як на Рівненщині готують «Крекало»
Жителі села Руда-Красна, що на Клеванщині, в межах проєкту «Рівненщина на смак» поділилися рецептом автентичної страви «Крекало».
Про це повідомили на фейсбук-сторінці Управління культури і туризму Рівненської ОДА.
«Жителі села Руда-Красна познайомили нас з чимось особливим, що з покоління в покоління трепетливо оберігають і передають своїм нащадкам мешканці Клеванської громади, яка розташувалась в мальовничій місцевості серед лісів і річок. Поспілкувавшись зі старожилами й провівши дослідження, дізналися що цю страву готували більше ніж 100 років тому і продовжують традиційно готувати і в Клевані, і в Оржеві. Проте, можлива інша варіація і послідовність приготування. «Крекало» – страва не проста. Вона є невід’ємною частиною духовного життя громади, адже є традиційною стравою на Святий Вечір (Вечір перед Різдвом) у багатьох родинах. Хоча страва є пісною, проте дуже поживна і смачна!» – йдеться у дописі.
Щоб приготувати «Крекало» потрібні:
- 300 грамів соленого філе тюльки або оселедця;
- пригорща білих сушених грибів;
- 1 кілограм картоплі;
- 2 великі цибулини;
- 1 морквина;
- 1 склянка борошна;
- сіль, перець, олія.
Процес приготування:
Попередньо намочені та добре вимиті гриби залити літром води й поставити варити. Очищену морквину натерти на тертку, цибулину почистити й нарізати кубиком. Усе додати в грибну юшку, трішки підсолити й варити. Паралельно з цим на сухій пательні підсмажити борошно (до золотистого кольору), охолодити, просіяти ситечком (щоб не було грудочок), розвести поступово з водою до консистенції рідкої сметани й влити цю рідину в киплячу грибну юшку, постійно помішуючи. Коли підлива стане густою – зняти з вогню.
Окремо очистити солену рибу від кісточок, нарізати на невеличкі шматочки. Потерти велику цибулину, а потім і підготовлену очищену і вимиту картоплю на дрібній тертці. Додати кілька ложок борошна, щіпку солі та трішки перцю. Посмажити дерунці (картопляні млинчики). Всі підготовлені інгредієнти скласти шарами в горщик чи банячок: дерунці, риба, грибна підливка – і так кілька разів. Після цього горщик поставити в гарячу піч або духову шафу, щоб трохи помліло. Через 30-40 хвилин «Крекало» готове.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром