Сушену рибу в печі можуть внести в перелік елементів нематеріальної спадщини Рівненщини

04 Червня 2024, 10:45
Перший етап підготовки риби до сушіння. Суспільне Рівне 799
Перший етап підготовки риби до сушіння. Суспільне Рівне

Для жителів Малих Телкович на Рівненщині рибні страви — традиційні. У селі тече річка та чимало ставків. Сушену в печі рибу готують за давнім рецептом, який можуть внести в перелік елементів нематеріальної культурної спадщини області.

Місцева жителька Світлана Новак розповіла та показала Суспільному, як сушать рибу в печі.

Процес називає нескладним. Готує таку рибу на околоті, бо так і раніше робили в родині жінки.

«Усю рибу спочатку добре миють у кількох водах, чистять та розрізають. Розрізаємо у Малих Телковичах ми її по-особливому — це називаються «розплатати». Починаємо від задньої частини і вздовж хребта. Розрізаємо, тоді її розгортаємо».

Потому рибу треба вимочити у воді, наступний етап — соління. Чим раніше її покладуть в піч, тим менше солі потрібно, наголосила господиня.

«Рибу треба солити з обох сторін. Потім рибини скласти одна на одну. Засолену звечора — можна сушити в печі на наступний день. Якщо пізніше, то треба дати більше солі — при потребі зайву потім можна зчистити».

Вигорає в печі. Суспільне Рівне

Світлана Новак розповіла, чому рибу треба сушити саме в печі.

«Через те, що температура у печі спадає, можна почергово ставити туди рибини: яка сира — спочатку, яка сушилася вчора — трохи пізніше і так далі. Запалюємо піч з допомогою лучини і чекаємо, доки вигорить. Тим часом — застеляємо деко околотом чи очеретом. Так рибка не підгорить та матиме особливий аромат».

Світлана Новак застеляє деко околотом. Суспільне Рівне

Зі слів господині, маленькі рибини можуть висушитися за одну ніч, великим — потрібно кілька днів.

«Якщо рибу не досушити добре, то зберігатися вона не буде — вкриється цвіллю. Тому треба ретельно дивитися, яку вже можна зняти, а яку ще треба досушити. Смакує сушена риба і як окрема страва, наприклад, до пива, а також — у борщі з квашеною капустою, можна готувати з нею й суп. смакує як суп. Найкраще, звичайно, їсти окремо. Може бути презент на гостину, на пікнік. Їмо — й насолоджуємося своїм, українським».

Першою до печі ставлять сиру рибу. Суспільне Рівне

Рибу, сушену в печі на околоті, Володимирецька громада ініціює внести в перелік об'єктів нематеріальної культурної спадщини Рівненщини.

«Кожна громада вивчає об'єкти нематеріальної культурної спадщини, подає ці елементи на розгляд комісії в обласному центрі народної творчості. Але цей процес не обмежений в часі, ми допрацьовуємо, вивчаємо. Як порадив нам етнограф Віктор Ковальчук, допрацюємо, тож плануємо внести ще до переліку вареники з чорницями та сушену рибу — це родзинки нашого краю», — зазначив у коментарі Суспільному спеціаліст соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради Олег Босик.

За його даними, до цього переліку попередньо планують подати також приготування маглаїв, виготовлення бекачів та урочище «Луківські хрести».

Висушена у печі на околоті риба. Суспільне Рівне

Сушена риба готова до вживання. Суспільне Рівне

Коментар
15/01/2025 Середа
15.01.2025
14.01.2025