Голубці з млинцями з Рівненщини стали частиною нематеріальної культурної спадщини України

21 Грудня 2023, 11:27
Голубці з млинцями з Рівненщини стали частиною нематеріальної культурної спадщини України. Фото: Рівненська ОДА 509
Голубці з млинцями з Рівненщини стали частиною нематеріальної культурної спадщини України. Фото: Рівненська ОДА

Радивилівські голубці з млинцями внесли до списку нематеріальної культурної спадщини України.

Міністерство культури та інформаційної політики України ухвалило рішення про розширення переліку Елементів нематеріальної культурної спадщини «Приготування української традиційної страви «Голубці» стравами з різних регіонів держави. Про це повідомили у пресслужбі Рівненської обласної державної адміністрації.

Страва має назву «Голубці з млинцями» або «Рулетики по-радивилівськи».

«Наприкінці року ми маємо ще один здобуток у проєкті «Рівненщина на смак». Тож кіровоградські «Голубці» доповнено традиційною стравою з Рівненщини – «Голубці з млинцями». Ми не тільки бережемо свої традиції, а й разом з іншими областями формуємо неповторну гастрономічну спадщину України. Дякуємо Міністерству та нинішньому його очільнику – Ростиславу Карандєєву за підтримку», – зазначила начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.

Фото: Рівненська ОДА

Страва є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її приготувати, користуються особливою повагою.

Голубці готують як на щодень, так і для святкового столу: на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят.

Фото: Рівненська ОДА

Як йдеться у повідомленні, рецепт належить жінці, яка у молоді роки була у наймах у заможних людей, що проживали в селі Перенятин (раніше – торгове містечко Перенятин), і принесла його у свою родину. У той час голубці з млинцями готувалися тільки на великі свята: Великдень, Різдво, Храмове свято, дні народження.

Для фаршу беруть свинину або м'ясо курки чи індика. Млинці готують як на молоці і яйцях, так і на воді. Також їх печуть із гречаного борошна, не солодкі, а присолені. Зараз в тісто додають сік буряка і мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення. Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком. 

Фото: Рівненська ОДА

На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою. Колись готували голубці в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі. Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз кожна господиня робить голубці по-своєму, додаючи томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний соус. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим. Такі голубці смачні та соковиті.

Фото: Рівненська ОДА

«Тож рецепт радивилівських господинь передається із покоління у покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини. Жителі громади не тільки зберегли, а й популяризують самобутню, смачну та оригінальну страву», – зазначили у Рівненській ОДА. 
Коментар
22/06/2024 Субота
22.06.2024
21.06.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром