В Україні вийде фільм про Ольгу Франко – відому дослідницю старовинної української кухні
![Ірма Вітовська в ролі Ольги Франко Ірма Вітовська в ролі Ольги Франко](https://kultura.rayon.in.ua/storage/cache/images/upload/news/35/2023-07/15-VaE8oow1/700x371-64b28a0a37286.webp)
В український прокат 7 березня 2024 року вийде сімейна стрічка «Смак свободи», присвячена Ользі Франко – відомій дослідниці старовинної української кухні, авторці легендарної книжки «Перша українська загально-практична кухня» (1929 рік) та дружині Петра Франка, сина Івана Франка.
Стрічка отримала назву «Смак свободи», її ідея — показати кулінарні традиції України. Роль Ольги Франко втілила Ірма Вітовська. Про це пише Vogue UA.
У центрі стрічки — молода кулінарна майстриня Варя (Ірина Кудашова), яка з дитинства мріє про високу кухню, тож вирушає на пошуки себе у Львів. На неї чекають не лише романтичні пригоди та гастрономічні експерименти, а й знайомство з таємничою Ольгою Франко, яке змінить життя Варі назавжди.
«В усьому світі знають про український борщ, традицію приготування якого віднесли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Та чи чули ви про підливу з труфлів, черепаху у студенці, смажені устриці чи мікдаловий торт?» — інтригують автори фільму.
Локальна українська кухня була дуже витонченою. Про це майже 100 років тому писала Ольга Франко у своїй «Першій українській загально-практичній кухні». Саме цією роботою надихалися автори фільму.
Ольга Франко народилася 1896 року на Галичині. 1919 року вийшла заміж за педагога, письменника Петра Франка. В 1920-х роках родина жила у Відні, там Ольга закінчила кулінарні курси та почала досліджувати світову та українську кулінарію. Згодом вийшла її перша книжка «Кухня в таборі», а найвідомішою вважається робота, видана 1929 року в Коломиї, — вже згадана «Перша українська загально-практична кухня». Вона була неймовірно популярною — складно було знайти родину в Галичині, де б не було видання Ольги Франко.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром