Кінофестиваль Docudays UA 2023 оголосив переможців конкурсних програм

09 Червня 2023, 13:58
Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі» 381
Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

Стали відомі імена переможців 20 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Їх оголосили на церемонії нагородження в Києві.

Переможцями Docudays UA 2023 стали:

  • DOCI/СВІТ

Головний приз повнометражного міжнародного конкурсу отримала стрічка «Ми не згаснемо» української режисерки Аліси Коваленко. Фільм розповідає про життя та мрії підлітків, які живуть у прифронтовій зоні на Донбасі. Особливу відзнаку отримала стрічка «Етілаат роз» Аббас Резає

  • DOCU/УКРАЇНА

Переможцем національного повнометражного конкурсу став фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». У стрічці йдеться про початок повномасштабної війни в Маріуполі. Особливою відзнакою нагородили фільм «Крихка пам'ять» Ігоря Іванька.

Читайте також: Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув нагороду на американському кінофестивалі

  • DOCU/КОРОТКО

Найкращим українським короткометражним фільмом конкурсу визнали роботу режисерського дуету Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші». Він розповідає про життя українських біженців, які тікали від повномасштабного вторгнення Росії, у колишній казармі Вермахту в Німеччині. Особлива відзнака у цій номінації дісталася стрічці «Чорнобиль 22» Олексія Радинського.

  • RIGHTS NOW!

Нагороду правозахисного журі отримав український фільм «Залізні метелики» Романа Любого. Це художнє осмислення трагедії збиття малазійського літака рейсу MH17 над Донеччиною у 2014 році. Особлива відзнака – «Вбивство журналіста» Метта Сарнецкі.

Читайте також: Залізні метелики: фільм про катастрофу літака МН17 вийде в прокат 20 липня

  • Приз студентського журі

Головну нагороду тримав фільм «Крихка пам'ять», а особливу відзнаку – «Мовчазна історія» та «Етілаат Роз».

  • Премія імені Андрія Матросова

Головну нагороду присудили стрічці Ptitsa Аліни Максименко. Особливою відзнакою нагородили фільм «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» Дарини Мамайсур.

Переможці всіх конкурсних програм отримають 35 тисяч гривень.

Фестиваль тривав із 2 до 8 червня. Фільмом-закриттям була стрічка «Іван і Марта» Сергія Буковського про знамените подружжя.

У події брали участь 51 фільм з 27 країн світу — від Гренландії до Південної Африки. Також у програмі представлено 26 українських стрічок: 12 повнометражних і 14 короткометражних.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024