«Памфір» потрапив до переліку найкращих фільмів 2023 року за версією The Guardian

08 Червня 2023, 21:02
Фрагмент з фільму «Памфір» 620
Фрагмент з фільму «Памфір»

Видання The Guardian оприлюднило список найкращих фільмів 2023 року, серед 37 з них і дебютна стрічка українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір».

«У фільмі немає натяків на війну Росії проти України, але, можливо, цей конфлікт присутній у ньому в підтексті, у сенсі племінної лояльності, традицій громади та виразного, майже окультного потягу до Заходу», — зазначають у виданні.

У коментарі для Суспільне Культура продюсерка фільму Олександра Костіна зазначила, що це не вперше «Памфір» потрапляє до списків кінокритиків. Раніше видання Variety називало фільм одним із фаворитів Каннського кінофестивалю. Також він потрапив до 16 найкращих фільмів за версією Telerama (підрозділ французького видання Le Monde).

Читайте також: Два українські фільми стали переможцями Міжнародного кінофестивалю у Клівленді

Вона розповіла, що команда доклала значних сил у роботі над стрічкою, тож тепер важливо знати, що їхні зусилля відгукуються.

«Ми хочемо, щоб українське кіно стояло на рівні зі світовим. Бо українські митці талановиті. Ми вдячні за визнання від такого медіа, як The Guardian», — додала Костіна.

Також до списку видання потрапили: «Тар» із Кейт Бланшетт у головній ролі, «Фабельмани» Стівена Спілберга, «Син» Флоріна Зеллера, а також документальні стрічки про музиканта Little Richard і мігрантів у ірландському містечку Ґорт.

З 22 червня «Памфір» зможуть переглянути всі охочі — стрічку додають на стримінгову платформу Netflix. Також зараз відбувається реліз фільму у Великій Британії.

Читайте також: «Стефаник би плакав», – Оксана Забужко про фільм «Памфір»

Нагадаємо, що дія фільму відбувається у невеликому населеному пункті неподалік кордону з Румунією. Головний герой Леонід на прізвисько Памфір (Олександр Яцентюк), контрабандист у минулому, обрав чесне життя, та роботу заробітчанина у Європі. Напередодні свята Маланки він ненадовго повертається до жінки, сина і батьків, але через певні обставини змушений знов стати контрабандистом, але вже востаннє звалити на свої плечі важкий вантаж, щоб перенести його через кордон у Румунію.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024