Казковий світ Поліни Райко: як виглядав будинок народної художниці до затоплення

08 Червня 2023, 11:25
Парадний вхід у будинок-музей ФОТО, ВІДЕО 4298
Парадний вхід у будинок-музей
Унікальний будинок-музей художниці Поліни Райко в Олешках опинився під водою після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС. Мисткиня не мала художньої освіти, була самоучкою, почала малювати у 69 років та розписала власноруч весь свій будинок. Художниця є яскравою представницею українського наївного мистецтва, а її творчість ставлять в один ряд з роботами Марії Примаченко та Катерини Білокур.

Кадр з фільму про Поліну Райко

Художниця розмалювала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани і гаражні ворота, використовуючи найпростіші та найдешевші фарби — емаль ПФ, де відтворила власну біографію, свою родину, домашніх тварин, картини природи. На фарби і пензлі витрачала майже всю мізерну пенсію. Усі стіни вкриті розписами, на яких зображені фантастичні та реальні звірі та птахи. 

Читайте також: На Херсонщині затопило музей-садибу Остапа Вишні

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

Після смерті Поліни Райко її хату придбало подружжя шанувальників мистецтва з Канади, завдяки яким хата збереглася до моменту затоплення. На їх прохання будинок доглядали місцеві жінки. Через плин часу, тріскання стін, лущення фарби, створили благодійний фонд імені Райко, що збирав кошти на популяризацію її творчості. 

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

У 2013 році Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» організував експедицію на Херсонщину до хати Поліни Райко і заявив про готовність взяти її під свою опіку.

Будинок Поліни Райко охороняється Законом України «Про охорону культурної спадщини». Цінність її творчості підтверджена багатьма як українськими, так і іноземними експертами. 

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

Фото: Ельдар Сарахман

Також мисткиня-самоучка писала родинні портрети, використовувала воєнні та релігійні сюжети у своїй творчості.
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша