На Херсонщині затопило музей-садибу Остапа Вишні

07 Червня 2023, 20:08
Музей-садиба Остапа Вишні до затоплення, фото: 1881
Музей-садиба Остапа Вишні до затоплення, фото:

Через підрив Каховської ГЕС затопило чимало об'єктів культурної спадщини, серед них і музей-садиба Остапа Вишні в селі Кринки, де український письменник і гуморист зупинявся на відпочинок.

Про це повідомили у Мінкульті.

Садибу-музей тільки нещодавно відновили та відкрили для відвідувачів у 2020 році. Це не справжній будинок, у якому мешкав письменник, будівлю-музей перемістили на нове місце поблизу дому митця. Заклад побудований за кресленнями попередньої садиби. Будівельники використали ті самі технології та матеріали – ракушняк, очерет, натуральне дерево. Зі старої будівлі зняли рами та двері, перенесли дерев’яний бюст.

Читайте також: Численні об’єкти культурної спадщини внаслідок підриву Каховської ГЕС постраждали або зруйновані, – Мінкульт

Будинок Остапа Вишні
Фото: Суспільне Херсон

Справжній будинок, у якому зупинявся для відпочинку Остап Вишня все ж був колись музеєм, але його не ремонтували понад двадцять років, оскільки він був розташований на території, яка нині перебуває у віданні Міністерства оборони, і доступ до нього виявився обмеженим. Це і стало причиною перенесення музею на іншу ділянку.

Спроби відновити садибу були ще у 2015 році. А в 2019, до 130-річчя від дня народження Остапа Вишні, підготували та показали 33 експонати – знайдені та відреставровані фотографії, пов’язані з письменником.

Будинок Остапа Вишні
Фото: Суспільне Херсон

Серед експонатів музею – речі, які Остап Вишня тримав у руках, з якими він рибалив та писав. Наприклад, фотографія письменника, на якій він тримає впійману щуку, оповідання «Щука», написане власноруч ним. Писав він його також, коли був у Кринках, 1955-1956 роки. Навіть є старий спінінг, яким він ловив ту щуку. Є й старенька друкарська машинка, на якій він працював. Ліжко, яке зберегли у родині Гаврюши Субтелі – місцевого жителя, який рибалив разом з Остапом Вишнею та багато інших цікавинок.

Читайте також: Фортеця – затоплена, скіфські і козацькі кургани – у небезпеці: наслідки підриву Каховської ГЕС для культурних пам'яток Херсонщини

Будинок Остапа Вишні
Фото: Суспільне Херсон

Для жителів Кринків садиба-музей Остапа Вишні має надзвичайно важливе значення, адже чи не у кожній сім'ї є спогади про письменника. Відновлений заклад планував розвиток та поповнення колекції. Місцеві приносили усе, що вдалось зберегти. Планувалося повернення експонатів, які переїхали в інші музеї. Музей був туристичною «родзинкою» регіону.

Перше знайомство Остапа Вишні із Кринками відбулось у 1955 році. У той час він вже відновив свою популярність після репресій та активно друкувався в сатиричному журналі «Перець». Місцеві жителі кажуть, що письменнику так подобалося село, що там народилася відома фраза «Хто в Крим, а я – в Кринки», якою розпочинається одна розповідь «Мисливських усмішок».

Письменник мав багато друзів серед місцевих, він полюбляв довгі бесіди з рибалками, мисливцями, людьми похилого віку. Чимало з них стали прототипами героїв в розповідях «Мисливські усмішки». Природа, свіже повітря, відкриті, прості люди надихали гумориста на плідну працю. В Кринках митця відвідували видатні українські письменники – Олександр Корнійчук з Вандою Василевською, Микола Бажан, Андрій Малишко, Володимир Сосюра, Максим Рильський.

На початку осені 1956 року Остап Вишня знову приїхав на відпочинок із дружиною Варварою. Любив рибалити. Митець часто зустрічався із тими, з ким встиг познайомитись та здружитись. 20 вересня 1956 року повернувся в Київ, але через тиждень помер через серцевий напад.

Нагадаємо, що під воду пішов і будинок-музей художниці Поліни Райко в Олешках. Музеям Херсону, за попередніми оцінками ситуації, підтоплення не загрожує. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024