У Луврі зберігатимуть шістнадцять творів мистецтва з України

07 Червня 2023, 19:01
Фото: фейсбук-сторінка Musée du Louvre 925
Фото: фейсбук-сторінка Musée du Louvre

До Паризького лувру передали шістнадцять творів мистецтва з київського музею Ханенків, серед них і 1500-річні візантійські ікони, щоб не допустити їх пошкодження чи зникнення під час війни. 

Про це 7 червня повідомило видання AFP.

«З початку війни, як і інші музеї, ми переймалися тим, як ми можемо підтримати наших українських колег. Восени, зіткнувшись із загостренням конфлікту, ми вирішили здійснити цей порятунок», — зазначила президентка Лувру Лоранс де Кар.

Лоранс де Кар додала, що це невеликий жест у морі смутку та спустошення, яке переживає Україна, однак він символічний.

Також президентка Лувру зауважила, що вони стурбовані ризиком крадіжки та незаконного обігу творів мистецтва, у разі, якщо вони залишаться в Україні.

Серед творів, які тепер перебувають під охороною Лувру, — п'ять візантійських ікон з Музею Богдана та Варвари Ханенків. Чотири ікони походять з монастиря Святої Катерини в Єгипті і датуються VI-VII століттями, а п'ята — з Константинополя кінця XVIII або початку XIV століття.

Вони будуть виставлені на загальний огляд у Луврі з 14 червня до 6 листопада.

Одинадцять інших творів «з числа найбільш знакових та крихких» були відібрані з українського музею для наукового співробітництва з реставрації творів, їх буде розміщено в резервах Лувру.

Читайте також: Розповіли про стан Музею Ханенків після ракетного обстрілу Києва

Також Лоранс де Кар нагадала, що у жовтні через ракетний удар поблизу музею Ханенків там були вибиті вікна. Роботи перемістили до сховища, втім, температурні коливання, спричинені відключеннями електроенергії, згубно впливали на твори мистецтва.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024