Фортеця – затоплена, скіфські і козацькі кургани – у небезпеці: наслідки підриву Каховської ГЕС для культурних пам'яток Херсонщини

06 Червня 2023, 18:15
Археологічна експедиція у 2021 році, фото: Культурний центр Україна-Литва 834
Археологічна експедиція у 2021 році, фото: Культурний центр Україна-Литва

Через підрив окупантами Каховської ГЕС та затоплення Херсонщини, вже завдано непоправних руйнувань зокрема і унікальним культурним пам’яткам та Національному природному парку «Нижньодніпровський». Скіфські та козацькі кургани перебувають у небезпеці.

УП. Життя поговорило з Світланою Біляєвою, докторкою історичних наук, яка очолювала дослідження Тягинської фортеці – унікальної пам’ятки архітектури XIV-XV століть в селі Тягинка, Бериславського району Херсонщини.

Фортеця – затоплена, повідомила археологиня.

«Це унікальна пам'ятка української і литовської культури, також кримськотатарської. Я днями про неї доповідала в Литві на конференції. Але сьогодні її цілковито залила вода, а до цього окупанти її ще бомбардували, мінували», – розповіла Світлана Біляєва.

За оцінками археологині, масштаби руйнувань можуть збільшуватись, адже затоплення району продовжується.

«Зараз повинно бути максимальне затоплення місцевості. Вже вранці сказали, що Тягинку цілковито затоплено. Тягинка – це якраз місце фортеці, яка стоїть майже на березі. Якщо вода піде далі – можуть постраждати дуже багато різних пам'яток. Унікальна і сама зона – Нова Каховка, і там є чудові пам'ятки різних періодів: Скіфського, доби Бронзи, Середньовіччя», – каже археологиня.

Читайте також:  Руйнування Каховської ГЕС загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках

Окрім Тягинської фортеці, яку досліджувала археологиня, у регіоні під загрозою пам’ятки культури, які лише почали вивчати науковці.

«Зараз вони всі страждають від води. Там Бургунка (селище у Бериславському районі, Херсонської області. Офіційна дата заснування  – 1779, але історики вважають, що ще у княжі часи, а потім і в литовські, тут стояло укріплене місто Бургун  – ред.) залишки залишилася ще, об’єкти у селі Веселе (там, зокрема, знаходиться Вітовтова башта, періоду Великого князівства Литовського – ред.). Я не знаю, в якому вони зараз стані, Тому що туди не можна було їхати, а зараз цим пам'яткам загрожує знищення», – прокоментувала дослідниця.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024