День російської мови та найбільша катастрофа в Європі: ООН все ж відповіла на підрив Каховської ГЕС. ОНОВЛЕНО

06 Червня 2023, 16:54
Фото ілюстративне 1408
Фото ілюстративне

Росіяни підірвали Каховську ГЕС вночі 6 червня, а вранці у твіттері ООН зʼявився допис про день російської мови, що обурило українців. 

Організація також репостила публікацію російських представників ООН, у якій йдеться: «Цілі в галузі сталого розвитку — це загальний заклик до дій щодо викорінення злиднів, захисту планети і забезпечення того, щоб усі люди жили в мирі та процвітанні». На цей допис відреагувало багато політиків та громадських діячів. Журналісти Район.Культура зробили підбірку реакцій у соцмережах.

Твітт ООН

ОНОВЛЕНО. Пізніше на офіційній сторінці ООН все ж з'явився твіт про Каховську ГЕС. Та помітним є те, що у дописі не згадується Росія. Користувачі твіттера зреагували миттєво. Вони запропонували ООН «далі святкувати День російської мови», «далі не говорити про екоцид» та жартома зазначили, що «про таке нетактовно писати у День російської мови».

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко написав:

«Російське командування російською мовою дасть наказ підірвати Каховську дамбу. В цей день ООН святкує день російської мови твітить про культурне розмаїття, ігноруючи найбільшу катастрофу в Європі за десятиліття, спричинену виключно Росією. Чого мовчите?».

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що безкарність є основною зброєю Росії та рушійною силою для її дій.

«Допоки ці нелюди відчувають себе безкарними, вони продовжуватимуть руйнувати цивілізований світ. А безкарність нелюдам дозволяє відчути навіть глобальна міжнародна організація, яка покликана підтримувати мир у світі. Невже представники ООН не розуміють, що цим заохочують росіян діяти ще більш жорстоко, грубо, безжалісно і безвідповідально. Бо країна-терорист вже показала, що плює на всі міжнародні домовленості, підписані конвенції та норми», – пише омбудсмен.

«А ще сьогодні носії російської мови підірвали Каховську ГЕС. Але з огляду на позицію ООН, день російської мови важливіший за екоцид, вчинений росіянами. Як так? ООН, ти безнадійно хвора?», – голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Росії не місце у Радбезі ООН та в ООН в цілому», – голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Читайте також: Руйнування Каховської ГЕС загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках

Реакція радника ОФісу президента Михайла Подоляка

«В ООН сьогодні День російської мови. Думаю, ця «Організація» може переїхати з Нью-Йорку в Москву. Поки ще Москва існує. А потім обох не стане - лише краще для світу», – Володимир Омелян, політичний експерт, правнук класика української літератури Богдана Лепкого.

«Я думала це жарт, але ні. Того самого ранку, коли росіяни підірвали Каховську ГЕС, спричинивши величезну екологічну, гуманітарну та техногенну катастрофу, офіційний акаунт ООН у твіттері блакитно повідомляє, що сьогодні День російської мови. Який клятий цирк...», – режисерка Ірина Цілик.
«Тудей із е рашн ленгвідж дей! Поможіть ООН відсвяткувати, зробіть так, аби цією їб*ною мовою розмовляли лише вбивці, терористи і мародери», – журналіст Богдан Логвиненко.
День російської мови – свято, встановлене ЮНЕСКО у 2010 році, присвячене російській мові як одній із шести офіційних мов організації. Відзначається щорічно 6 червня. Дата обрана так, оскільки в цей день народився поет Алєксандр Пушкін, якого вважають «батьком» сучасної російської літературної мови. Епіграфом до свята обрано цитату Пушкіна, в якій він говорить про «перевагу» російської над іншими європейськими мовами.
 

 

 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024