Руйнування Каховської ГЕС загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках

06 Червня 2023, 12:51
Фото з будинку Поліни Райко 826
Фото з будинку Поліни Райко

Будинок-музей Поліни Райко в місті Олешки, що нині під окупацією росіянами на Херсонщині, може опинитися під загрозою руйнування внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це Суспільне Культура зазначив у коментарі Семен Храмцов, художник та представник Херсонського обласного благодійного фонду імені Поліни Райко.

«Якщо вода підійде, то існує велика ймовірність, що будинок не витримає — він розташовується близько до води на вулиці Нижня», — сказав Семен Храмцов.

Будинок Поліни Райко

«Навіть якщо вода не заллє, а просто заболотиться фундамент, то нічого хорошого [для музею] не буде», — додав він.

Наразі підтоплено ту частину вулиці, де не розташовується музей. Ситуація біля будинку поки не критична.

У Міністерстві культури та інформаційної політики сказали, що поки для культурних установ немає рекомендацій через руйнування Каховської ГЕС та можливе підтоплення міст та сіл.

Поліна Райко є ар брют художницею з Херсонщини. Вона все життя жила та працювала у рідному місті. Про неї пишуть, що вона витрачала останні гроші на творчі матеріали. Райко відома тим, що повністю розписала свій будинок олійними фарбами. Серед її сюжетів — родинні історії та фотографії, біблійні сюжети та фантастичні звірі. Відтак цю роботу неможливо вивезти та евакуювати. Сам будинок став витвором мистецтва і має цінність для локального та всеукраїнського контексту.

Щоб зберегти будинок та надати йому музейного значення, художник В’ячеслав Машницький у вересні 2008 року створив Херсонський обласний благодійний фонд імені Поліни Райко. Під час окупації Херсона В’ячеслав Машницький пропав безвісти.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024