У будинку Косачів на Волині ремонтують стіни після реставрації

29 Травня 2023, 19:36
Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки 547
Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки виправляють частину недоліків, котрі з'явилися майже одразу після завершення реставраційних робіт «Білого» та «Сірого» дерев'яних будинків Косачів.

Про це пише Суспільне

Як розповіла в коментарі Суспільному директорка музею Ольга Бойко, наразі працівники підрядної організації «Житлобуд-2» ремонтують «Сірий» будинок, у якому знімають верхній шар штукатурки і виправляють тріщини на стінах.

«Зараз всередині в «Сірому» будинку збивають на одній стіні штукатурку: там велика частина, надуло верхній шар штукатурки, майже на всю стіну. І під вікнами, над дверима, по кутках, частково по стінах знов з'явилися тріщини. Вони не відмовлялися усувати недоліки. Якщо я не помиляюся, то це вже четвертий раз», – каже Ольга Бойко.

Як повідомила Ольга, після реставрації, яка вартувала понад 8 мільйонів гривень, експонати до музею-садиби поки так і не повертали.

Тріщини на стінах у "Сірому" будинку, березень 2023 року. Фото: Суспільне Луцьк

Станом на 29 травня при вході в підвальне приміщення «Білого» будинку є п'ять сантиметрів води й у самому підвалі – 2-3 сантиметри. Зі слів директорки музею, рекордний показник упродовж весни становив 35 сантиметрів води.

«В підвалі, де вода поки нічого не робили. Ми самостійно її викачували – вода знову набирається. Вони (підрядники – ред.) не відмовлялися усувати ці проблеми, мають гарантію на ремонт 10 років. На рахунок підвалу, то кінцевого результату поки не досягли», – каже Ольга Бойко.

Як зазначила директорка, підрядник пропонує музейникам ставити насос для відкачування води, проте в музеї наполягають на ремонтних роботах, зокрема повернути систему водовідведення, яку під час реставрації працівники підрядної фірми зняли та повторно не встановили.

«Це (насос – ред.) не вирішує в загальному проблеми. Ми хотіли, щоб були якісно зроблені роботи, щоб була повернутий водовідвід, який було знято. Це можливо зменшило б вплив грунтових вод і гідроізоляція почала б краще справлятися з роботою, яку вже вони вклали. Ми ще будемо з підрядником все це обговорювати», – додала Ольга Бойко.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024