Вийшов друком артбук «Писанка Рівненщини»

29 Травня 2023, 17:52
Артбук «Писанка Рівненщини» 857
Артбук «Писанка Рівненщини»

У видавництві «Саміт-книга» вийшов друком артбук «Писанка Рівненщини» про традиції радивилівського писанкарства.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська

Як зазначила пані Ірина, з ініціативи команди Центру у листопаді минулого року виникла ідея попрацювати з «родзинкою» живої спадщини Рівненщини – традицією радивилівського писанкарства, адже саме в цьому регіоні вона продовжується з давніх часів і до сьогодні. 

«Це самобутні символи, таємничі орнаменти, сакральні знаки; є навіть надписи з іменами хлопців, для яких місцеві красуні готували на Великдень такі «залицянки» – якщо парубок приймає цей подарунок, то буде пара, а якщо не любить дівчину, то повертає...» – йдеться у дописі. 

Багато років тому знана краєзнавиця та дослідниця етнографії свого краю Надія Мельник із Радивилівщини, а саме, ще напочатку 90 зібрала у старожилів усю інформацію про писанкарську традицію регіону, сформувала схеми та їх описи.

Вікторія Степанюк, заслужена майстриня народної творчості України, відписала за давніми схемами понад 300 писанок і впровадила регіональні традиції у свої авторські роботи.

Фотохудожниця Ірина Новак зробила понад 700 світлин кожної писанки з різних боків, а хлопець технічний редактор та дизайнер Валентин Марчук відтворив це майже в 3D на сторінках видання.

Рівненська науковиця та етнографиня Алла Українець сформувала науковий опис традиційної писанки Рівненщини. 

«Ми з нею систематизували етнографічний матеріал, упорядкували його згідно з етапами розвитку традиції і створили чудову етнографічно-змістовну канву видання. В технічному упорядкуванні допомогли наші методисти Оля Герасимчук і Анастасія Янчук, за що їм величезне спасибі! А найголовніший етап роботи появи на світ книги здійснив уже рідний для нас видавець, неймовірно закоханий в українську культуру і Рівненщину Ігор Степурін!» – зазначила Ірина Рачковська.

Ірина Рачковська-Баковецька, Вікторія Степанюк, Ігор Степурін

«Як бачите, праці вкладено багато, аби розповісти усім, що таке писанка Рівненщини, що таке українська писанка, яку так боялися за часів комунізму!» – йдеться у дописі.

Керівниця Центру народної творчості також пояснила, чому артбук є унікальним навіть після Великодня. Цей рік є особливим для долі української писанки у світовій культурній площині, адже Міністерство культури та інформаційної політики України передало три номінаційні досьє елементів нематеріальної культурної спадщини для внесення до списку ЮНЕСКО. Серед елементів – «Українська писанка: традиція і мистецтво» – міжнародна номінація, яку підготували спільно з Естонією.

Серед носіїв елементу є писанкарки з Рівненщини – Вікторія Степанюк та Наталія Дребот.

Також пані Ірина анонсувала ряд презентацій видання Рівненщиною. Перша відбудеться 30 травня у Радивилівському історичному музеї об 11:00.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024