«Ковток творчого повітря»: як у Рівному пройшли «Музейні гостини – 2023»

29 Травня 2023, 13:28
«Музейні гостини – 2023» у Рівному РЕПОРТАЖ 1390
«Музейні гостини – 2023» у Рівному

У Рівному відбулося традиційне фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини». Понад 80 майстрів різних ремесел з Рівненщини та Волині представили свої вироби, створені у різних техніках.

Захід пройшов 28 травня на території Рівненського обласного краєзнавчого музею. Відвідала свято і журналістка Район.Культура.

Перші «Музейні гостини» провели у Рівному більше ніж 30 років тому. Відтоді, за винятком 2022 року, коли організувати свято завадив початок повномасштабного вторгнення, його проводили щорічно.

Обабіч Алеї кованих скульптур, яка веде до музею, звично збираються продавці, які не реєструються як учасники, втім, теж бажають доєднатися до події. Самі ж «Музейні гостини» цьогоріч обмежуються лише територією музею. Об 11:00 ще не надто велелюдно, тож майстри залишають столи, заповнені вишитими рушниками, сорочками, іконами, прикрасами з бісеру, книгами, виробами з соломи, дерева, глини, та вишукують серед присутніх давніх друзів чи знайомляться з колегами.

Читайте також: На виставці у Рівному представили двісті виробів народних майстрів, які брали участь у «Музейних гостинах»

«У 1992 році вперше наш музей розпочав це свято. Тоді на території музейного подвіря зібралися з десяток майстрів і декілька фольклорних колективів. Щороку наше свято розросталося, але у звязку з агресією Московії минулого року це був єдиний рік, коли «Музейні гостини» не проводилися. Сьогодні вони проводяться завдяки нашим воїнам, які ведуть боротьбу за звільнення України від загарбників. Сім працівників нашого музею зараз також знаходяться в Збройних силах України й наближають нашу перемогу. Ми не змогли, як зазвичай, зібрати майстрів із західних областей: Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської. Тож на нашому музейному подвір’ї здебільшого зібралися майстри з Рівного, Рівненської області та з Волині, з Луцька», – зазначає директор Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига.

Олександр Булига

Відсутність майстрів з Галичини та Закарпаття справді відчутна, якщо пригадувати «Музейні гостини» минулих років. Втім, такими є виклики сьогодення, пов’язані з війною, яку проти України розв’язала Російська Федерація.

Святкову концертну програму теж довелося відкласти до 13:00, адже у Рівному в цей момент, 28 травня, відбувається церемонія поховання трьох українських військових.

«Ми ще раз дякуємо нашим захисникам, які борються за те, щоб ці наші народні майстри, які десятиліттями, тридцять і більше років, приходять на нашу територію, мали змогу працювати, навчати молодь і радувати усіх нас», – відзначає Олександр Булига.

Читайте також: У Рівному попрощалися із трьома захисниками

Головною метою «Музейних гостин» народні умільці називають саме спілкування, можливість зустрітися усім разом, обмінятися думками й новинами, поділитися здобутками й знайти підтримку у важкі часи.

«Це такий ковток творчого повітря. Тут майстри ніби в гості одне до одного приїхали на територію краєзнавчого музею. Його працівники роблять величезну роботу для глядачів, а ще більшу – для самих майстрів, які все-таки навесні «пробудилися», зустрілися і навіть поспілкувалися. І війна, і всі ті біди, ще ковід був, тож ніхто не бачився. Багато кого уже немає з нами. Це можливість побачити, хто ще є. Це дуже цінно», – розповідає рівненська майстриня Анна Крилошанська.

Анна Крилошанська

Читайте також: На великодній виставці у Рівному представили «Дерево роду»

На «Музейних гостинах» фахівчиня з художньої кераміки демонструє вироби, ліплені з кольорових глин. Серед представлених пані Анною робіт є й одна незвична – великодні яйця з береста, які створила майстриня з Бахмута Світлана Лабза.

«Усі її роботи пропали в Бахмуті. Зараз вона проживає тут. Якось їй дали качині яйця, щоб сніданок зробила з них. То вона каже, що шкода їх розбити, тож видула їх і з береста зробила великодні яйця, чи нехай буде писанки з береста. Вона розповідала, що східні берези відрізняються від західних, бо, наприклад, наші більш бліді. У них більш насичені кольори самої кори беріз. Каже: «Немає у вас тих відтінків у березі». І білого немає, є сіруватий, але не такий білий як у них на сході. Але, яка ж багата у нас все-таки земля», – переповідає Анна Крилошанська.

«Музейні гостини» – це ще й можливість майстрам з області знайти нових клієнтів та продемонструвати свої роботи. У цьому впевнена Ольга, яка привезла до Рівного вироби з глини від «Острозької кераміки».

«Усе це зроблене з білої глини. Випалюється при температурі сто градусів, розмальовується, розписується. Але трохи маємо переорієнтуватися, бо хочемо вийти на одну тематику і робити в одному стилі. Ми вже бували на цьому святі, коли все було добре, коли був мир і спокій. Тепер багато років вже не працюємо, застій такий. Але тут дають можливість торгувати, дають можливість бути присутніми. Це і спілкування, і зустрічі. Так людей не зустрінеш ніде, як тут на «Музейних гостинах». Дуже багато знайомих, дуже багато приємних людей», – зазначає острожанка.

Ольга

Мистецтво витинанки на «Музейних гостинах» представляють мати та донька Тетяна й Анастасія Мельник. Розповідають, що займаються цим давно.

«Можуть бути такі симетричні витинанки, вони переходять на станкову витинанку, яку можна в рамочку поставити. Є багатошарові витинанки, Настя робила, з кількох шарів. Від традиційної, бо от є дерева життя, виходять на більш сучасний рівень, навіть з якоюсь підмальовкою акварельною, щоб додати цікавості. У нас є витинанки-оригінали, а дещо роздрукували для листівочок. На початку липня маємо робити виставку витинанок у великій залі в музеї, тому там вже будуть великі фіранки-витинанки, які мають два метри у висоту, а поряд з тим такі, які чіпляються на вікна», – каже Тетяна.

Майстриня розповідає, що участь у «Музейних гостинах» бере з 2016 року.

Читайте також: Рівненська мисткиня створила унікальну витинанку для арткластера «Острозької академії»

Тетяна й Анастасія Мельник

«Ти можеш побачити майстрів і людям показати це мистецтво. Звичайно, хочеш і щось продати, але більш важливе спілкування, нові знайомства», – підкреслює Тетяна Мельник.

 Найбільше уваги відвідувачів «гостин» приковують роботи подружжя гончарів Дмитра та Олени Яковишиних зі студії гончарства «Теракота», адже протягом годин дійства Дмитро наживо створює вироби з глини. Подивитися на те, як руками майстра формується посудина, збираються черги охочих, найбільше – дітей.

«Вже багато років, напевно, років п’ять беремо участь у «Музейних гостинах». Найперше – це спілкування з майстрами, побачити одне одного, зустрітися, прорекламувати свою студію і подивитися – подобається людям твоя кераміка чи ні, тобто отримати такий фідбек від людей», – відзначає мету участі на святі гончар Дмитро.

Дмитро та Олена Яковишини

Дружина Олена каже, що у їхніх виробів є «фани», які повертаються до них з року в рік.

«Приходять люди й запитують: «А що у вас немає свищиків, які були минулого року? Як же так, ми ж по них прийшли». А ми кажемо, що немає, але замість них з’явилися будиночки», – розповідає майстриня.

«Діти на майстер-класах запитують що ж це таке, а я кажу: «А що як хтось освідчитись захоче?» – усміхається Олена і демонструє виріб, схожий на мушлю.

Ближче до обідньої пори на подвірї музею збирається все більше рівнян та гостей міста. У парку навколо розливають солодкі напої, продають смаколики, а у повітря здіймається дим – на фуд-корті готують страви на вогнищі.

Розпочинається концертна програма, яка, втім, одразу змінює настрої й нагадує про головну ціль «Музейних гостин – 2023» – благодійний збір коштів для 104 бригади територіальної оборони ЗСУ, у якій служать працівники музею.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Саме військові з цієї бригади відкривають концерт і виконують композицію «Біля тополі», яка розчулює і самих захисників, і глядачів. Лунають на святі також народні українські пісні у виконанні фольклорних ансамблів та патріотичні композиції від естрадних виконавців.

Гості свята приміряють ґердани, роздивляються плетені кошики, обирають до вподоби вязані іграшки та роблять фото на згадку про «Музейні гостини – 2023».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024