Волинянин створює в пляшках мініатюри про злочини російських військових

29 Травня 2023, 09:47
Мініатюра про війну майстра з Волині Володимира Ящука. Фото: Суспільне Луцьк 489
Мініатюра про війну майстра з Волині Володимира Ящука. Фото: Суспільне Луцьк

70-річний волинянин Володимир Ящук від початку повномасштабного вторгнення працює над колекцією мініатюр про злочини російських військових. Фігурки робить з різних матеріалів і поміщає їх у скляні пляшки.

Як розповів майстер Суспільному, мініатюрами захопився 46 років тому. Від початку повномасштабної війни ідеї черпає з новин.

Роботи Володимира Ящука про війну. Фото: Суспільне Луцьк

Майстер розповідає, що за життя зробив понад тисячу кораблів у пляшках. За рік – понад пів сотні. Частину робіт продав або подарував близьким людям.

«Побудова корабля починається з корпусу. Якщо він весь не влазить у пляшку, то ділиться на дві або навіть три частини. Далі ставляться щогли, які звуться грот, фок і бізань. Таким чином з денця пляшки будується кораблик», – каже Володимир Ящук.

Чоловік розповідає про процес створення корабля в пляшці. Фото: Суспільне Луцьк

У роботі чоловік використовує більше сотні природних і штучних матеріалів. Серед них: наждачний папір, кріп і чайні листки.

«Англійський корабель я зробив з книжки. Потім такий дивний матеріал як павутина, я зробив такий каркас, вкрав в павука павутину і заніс його в пляшечку. З ребер карася я зробив вітрила, з різноманітних шкірок, листочків», – розповів майстер.

Корабель, якого майстер зробив з листків канни. Фото: Суспільне Луцьк

Щоб помістити деталі в горло пляшки чоловік використовує пінцет, а щоб фігура належно трималася, випробував 15 видів кріплень. Частина мініатюр підвішені на волосині. З допомогою підвішування можна досягнути ефекту руху всередині пляшки.

Зараз у колекції чоловіка – орієнтовно 300 мініатюр, які він мріє на виставках в українських містах продемонструвати в мирні часи.

За створення оригінальної колекції мініатюрних моделей вітрильників у скляних пляшках Володимира Ящука нагородили дипломом Книги рекордів України.

Володимир Ящук показує саморобні інструменти, якими створює свої мініатюри. Фото: Суспільне Луцьк

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024