На виставці у Рівному представили двісті виробів народних майстрів, які брали участь у «Музейних гостинах»

27 Травня 2023, 19:28
Алла Українець РЕПОРТАЖ 1031
Алла Українець

У Рівному відкрили виставку виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Мистецьке різнобарв’я «Музейних гостин».

Захід пройшов 26 травня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. В основу експозиції лягла фондова колекція виробів, придбаних або подарованих майстрами протягом тридцяти років проведення фольклорно-етнографічного свята «Музейні гостини». Ознайомлювалася з понад 200 експонатами та дізнавалася, що чекає на відвідувачів свята цьогоріч, журналістка Район.Культура.

Розпочали відкриття із музики – перед присутніми виступила інструментальна капела Етнокультурного центру рівненського Палацу дітей та молоді.

«Ця виставка цікава тим, що тут представлено майже 80% робіт, які «прийшли» в музей зі свята «Музейні гостини», яке відоме в Рівному, на Рівненщині, в Україні та за її межами», – зазначив директор музею Олександр Булига.

Ткацтво, вишивка, плетіння гачком, витинанки, писанкарство, обробка дерева – кожен виріб із різних розділів експозиції був представлений на «Музейних гостинах». Це свято започаткували ще 1992 року й відтоді воно значно видозмінилося.

«Довгий час в 90 роках приходило 50-60 людей. Уявіть собі, десять років люди не знали про нього, хоча й зараз багато рівнян не знають, що свято проходить. Тоді не дуже воно розвивалось. А от з 2000 років почалося поступове нарощування потенціалу і вже зараз воно стало загальноміським», – пригадує засновниця «Музейних гостин», етнографиня, заслужена працівниця культури України Алла Українець.

Етнографиня пригадала, що у перші роки проведення «Музейних гостин» у музеї навіть не було відповідного обладнання. Однак зусиллями столяра Олександра Мельничука зявилися перші збиті планшети та столи, які фарбував, чистив і мив увесь колектив музею на задньому дворі.

Машина часу існує. У цьому переконана завідувачка сектора етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяна Пархоменко, адже ці вироби стають своєрідним ланцюжком між минулим та сьогоденням.

«Музейні гостини» пов’язані з історією України. Зародились вони на початку здобуття незалежності. Так сталося, що саме тоді було зацікавлення усім українським: звичаями, традиціями, промислами та ремеслами. І тут велика подяка саме організаторам, які зробили так, щоб це свято стало майданчиком спілкування і підтримкою для майстрів. Адже це 90 роки й ми пам’ятаємо, як важко жилося нашим умільцям. Велика частина колекції тут – це роботи, які були або подаровані нашому музею, або придбані за символічні суми. Оскільки музей не тільки досліджує колекції, а виконує завдання – пропагувати народне мистецтво», – зауважила Тетяна Пархоменко.

Тетяна Пархоменко

Серед майстрів, чиї роботи представлені на виставці, є відома ткаля Уляна Кот. Її костюм – із серпанком, яким уславилась Рівненщина.

У відвідувачів також є можливість ознайомитися із різьбленими композиціями Павла Петросюка. Як розповіла Тетяна, це митець, який мешкав у Рівному, але народився на Холмщині. За фахом був механіком, але не уявляв свого життя без дерева. Для нього було важливо передати родючість української землі у дереві й тому об’єктами творчості були ягоди, фрукти, квіти, птахи.

На виставці легко перенестися зі світу сучасного мистецтва до минувщини, адже серед експонатів, до прикладу, є посуд, відтворений за стародавніми зразками майстром із Радивилова Валерієм Шадріном.

Окреме місце займає блок робіт Вікторії Кисіленко. Це ляльки з тріпаного льону, які вона подарувала музею. Майстриня була однією із засновниць свята й ділилася з Аллою Українець контактами відомих їй на той час колег.

Вперше на виставці показали рушник Марії Іванчик, яка брала участь у перших «Музейних гостинах» та токарні вироби Василя Гордійчука.

Загалом прихильники народної творчості можуть ознайомитися з кращими роботами багатьох майстрів Рівненської, Волинської, Хмельницької, Львівської, Івано-Франківської та інших областей.

Втім, цього року на «Музейних гостинах» не буде розмаїтої географії, адже свято проводять в умовах воєнного стану, тож серед запрошених гостей – лише майстри з Волині та Рівненщини.

«Музейні гостини» цього року ми проводимо в атмосфері воєнного стану, але стільки людей подзвонили мені, попри те що війна, і запитували, чи будете проводити гостини. Тому ми вирішили таки проводити. Бо були сумніви, адже семеро хлопців з нашого музею теж на фронті. Ті, які носили обладнання, які допомагали нам тут щороку. Ми за них дуже переживаємо, вболіваємо. У кожного з нас є родичі, друзі. Декого ми втратили, особисто серед моїх знайомих я можу назвати тих, кого втратила. Я вважаю, що це свято все одно треба зробити, бо воно дарує людям позитив. Ми не можемо жити в негативних емоціях. Багато людей приходять і конкретно шукають майстрів. Це визнання, хай не у всесвітніх масштабах, але у масштабах нашого міста й області», – зауважила Алла Українець.

Віктор Ковальчук

Художній керівник етнокультурного центру «Веснянка» Палацу дітей та молоді Віктор Ковальчук відзначив, що «Музейні гостини» виконують не лише мистецьку й розважальну функцію. Вони об’єднують майстрів і фольклористів, а також є своєрідною вітриною для демонстрації найкращих зразків мистецтва. А також анонсував виступ на святі гуртів «Сільська музика» і «Весняночка».

Олександр Булига

Олександр Булига підкреслив, що цього року «Музейні гостини» проходитимуть лише на території музею та матимуть благодійну мету – під час свята буде проходити збір коштів для 104 бригади територіальної оборони. Очільник музею запросив усіх охочих відвідати подію, яка розпочнеться 28 травня об 11:00.

Як повідомляють в анонсі, в програмі «Музейних гостин-2023»:

  • виставка-продаж виробів народних умільців Рівненської та Волинської областей. Будуть представлені різні напрямки декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка, ткацтво, гончарство, народна іграшка, а також вироби з бісеру, скла, шкіри, соломи, глини, лози, дерева тощо;
  • майстер-класи (гончарство, травоплетіння, полімерна глина, валяння, виготовлення сувенірів);
  • патріотична концертна програма, у якій візьмуть участь фольклорні гурти, виконавці естрадної пісні, лірники та бандуристи;
  • огляд виставки «Мистецьке різнобарв’я «Музейних гостин»;
  • тематичні фотозони.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024