На війні загинув письменник Ігор Мисяк

23 Травня 2023, 13:24
Ігор Мисяк 1451
Ігор Мисяк

Захищаючи Україну, загинув поет, прозаїк, доброволець, автор книжки «Завод» Ігор Мисяк

Про це повідомило видавництво «Темпора» у своєму телеграм-каналі.

«Нема слів, щоб виразити співчуття всім, хто знав цю чудову людину…» – йдеться у дописі.

Ігор пішов на війну добровольцем у 2022 році, як і 2014. На початку березня 2022 року приєднався до підрозділу Сил територіальної оборони ЗС України. Згодом опинився в лавах окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Брав участь у звільненні Херсонщини від російських окупантів.

«Безмежно добра і порядна людина. Такі навіть на війні намагаються не вбивати, а рятувати. Ось і він з самого початку війни у 2014-ому році вирішив піти боронити Україну як медик в полку «Азов». Пройшов багато гарячих точок, врятував багато життів наших захисників. Демобілізувався. Але в лютому 2022-ого ворог знов нагадав про себе так, що Ігор не міг залишатися в тилу. Знову на фронт. І на цей раз вже не було часу на перепочинок. Півтора року він робив свою важку і небезпечну роботу в найгарячіших точках – і на півдні, і на сході. Останнім часом – в Бахмуті. Я не знаю таких слів, які покажуть всю мою ненависть до цього одоробла, яке вдерлося на нашу землю... Я не знаю таких слів, які покажуть всю мою повагу і вдячність таким Героям, як Ігор...» написав у своїх соцмережах Дмитро Живило

«Якщо ти нічого не зробиш – нічого не буде» цими словами починається книга Ігоря «Завод». Ігор, ти зробив все що можливо – для нас, для України, для нашої Перемоги. Сьогодні стало зрозуміло, що Ігор в інших світах. Лишився тепер твій автограф із побажаннями скорішої Перемоги… Спочивай з миром, Друже. Не вистачатиме твоїх красивих розлогих розмов, сповнених епітетів, і твоїх технічних фінтів на футбольному полі», написав на сторінці у фейсбуці друг Ігоря Олексій Живило.

Як пригадує Тарас Безпалий, Ігор Мисяк у 2014 приїхав зі Львова на Майдан.

«У 2014 році витяг його із СІЗО, бо до цього Беркут затримав його на Кріпосному провулку як нападника… молодий хлопчина, який приїхав зі Львову на Майдан… З початком повномасштабного вторгнення він також не остався осторонь». 

Дебютна прозова книга Ігоря «Завод» вийшла на початку 2022 року у видавництві «Темпора». 

«Я дуже раділа цій книжці, бо вона була символом нашої незламності. Книжка про спробу створити прилад для виготовлення щастя. Деяким критикам хотілося побачити в книжці більше екшену, але вона про інше, проте вони цього не захотіли чи не змогли побачити.
Ігор надзвичайно обдарований письменник. Зі своїм унікальним стилем. Це — література споглядання, де не потрібно зайвої метушні.

Як людина, яка була на війні з 2014 року, після початку повномасштабної під Херсоном, а далі перенаправлений на Бахмут, рятував безліч побратимів, бачив такі екшени, що нам і не снилося, Ігор писав про спокійну рутину життя, про споглядання миттєвостей»,розповіла співзасновниця літературної агенції OVO Вікторія Ма.

Свій текст, за словами Вікторії, Ігор присвятив побратиму, який загинув на Азовсталі, але не хотів про це публічно говорити, щоб на цьому не піаритися.

«Власне, понад місяць тому я дізналася, що він зник, коли хотіла з ним, як зазвичай, пожартувати про злісну критику на його текст. Саме перед тим він написав мені, що був дуже зворушений, бо отримав приватне повідомлення від читача, який написав йому, що Завод став для нього цілющим текстом. На моє останнє повідомлення він так і не відповів… Понад місяць ми шукали і сподівалися. Це таке дивне відчуття, коли полон при всіх тих жахах, залишається єдиною надією. Сьогодні факт героїчної смерті Ігоря Мисяка був підтверджений. Наша літературна агенція OVO зазнала величезної втрати!» – йдеться у дописі Вікторії.

Також вона зазначила, що у агенції намагатимуться зібрати й інші тексти Ігоря Мисяка та видати їх. 

Довідково: Ігор Мисяк — поет, прозаїк. Народився 16 червня 1993 року на Львівщині. Навчався на історичному факультеті Дрогобицького педагогічного університету. Був активним учасником Революції Гідності. З осені 2014 до кінця літа 2015 року проходив службу в полку «Азов», санітаром на «швидкій» і бійцем-рятувальником.  Лавреат конкурсу «Хортиць дзвони 2018», фестивалю «Ірпінський Парнас 2018, конкурсу «Житомир ТЕМ 2019» та фестивалю «Ан Т-Р-Акт 2020». Друкувався в журналах «Літературний Чернігів», «Дзвін», антології «Молоді голоси» та кількох альманахах.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром