Зеленський не підписав указ: лауреатів Шевченківської премії не нагородили у день перепоховання Кобзаря

22 Травня 2023, 20:28
Шевченківська премія 1102
Шевченківська премія

Лауреати Шевченківської премії 2023 року мали отримати нагороду 9 березня. Згодом голова Комітету премії повідомив, що вручення пройде 22 травня в день перепоховання Шевченка, однак цього не відбулося.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці висловився народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв.

«Коли на день народження Шевченка президент відмовився видати указ про нагородження переможців Шевченківської премії, виник скандал. Тодішній голова комітету з Шевченківської премії Макаров пообіцяв, що додадуть номінацію і переможцям вручать премію на день перепоховання Шевченка. Цей день сьогодні. Указ не підписаний, а переможці так і не отримали заслужену премію. Бо Зеленському і його офісу ті переможці не сподобались. Зокрема, критичний до влади публіцист Віталій Портников чи дуже незалежний і фантастично талановитий Тарас Компаніченко, який відродив цілий пісенний пласт української давнини. Дрібʼязковість, яка свідчить про набагато серйозніші вади цієї влади, ніж відмова вручити премію», – йдеться у дописі.

Читайте також: Вручення Шевченківської премії перенесли та доповнили додатковою номінацією

16 травня до конструктивного вирішення питання Шевченківської премії та її модернізації владу закликав секретаріат Національної спілки письменників України.

Там заявили, що Шевченківська премія – це насамперед символ державний і державницький, а для української нації під час війни – ще й незборимий символ перемоги. Тому будь-які інсинуації навколо неї просто неприпустимі, бо руйнують одну з найважливіших святинь, які має наша країна.

«На нашу думку, Шевченківська премія має сприйматися не як радянський рудимент, пережиток минувшини, а як підґрунтя для подальшого потужного розвитку української культури. Найголовніше, будь-які зміни щодо цієї премії мають відбуватися виключно в правовому полі й унеможливлювати будь-які відхилення від букви закону. На жаль, тепер, після низки скандалів, ця найвища нагорода, яку має Україна в галузі культури, поступово нівелюється, а найжахливіше – втрачається довіра до неї, той підмурівок, на якому вона й вибудовувалась багатьма поколіннями талановитих українських митців», – йдеться у заяві секретаріату. 

Читайте також: Євген Нищук – новий голова Шевченківського комітету

Своєю думкою щодо невручення премії поділився також громадський діяч, співкоординатор «Руху добровольців «Простір свободи» Тарас Шамайда. 

«Такої ганьби не було за всі 60 років існування нашої найвищої національної премії. Перспектива ціною величезних жертв виграти війну зі страшним ворогом і програти мир, загрузши у болоті сваволі і диктатури, на жаль, стала ще на крок ближчою», – йдеться у дописі Тараса на фейсбуці. 

Нагадаємо, що Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня у день народження поета. 10 березня голова Комітету премії Юрій Макаров повідомив, що до наявних номінацій додадуть нову – «За внесок у перемогу», а переможців в усіх номінаціях оголосять 22 травня, в день перепоховання Кобзаря. 16 березня Члени Шевченківського Комітету оприлюднили заяву, у якій повідомили, що не бачать можливості продовжувати роботу і складають свої повноваження. 22 травня на сайті президента України з'явився указ про призначення головою Національного комітету України імені Тараса Шевченка ексміністра культури та народного артиста України Євгена Нищука.
 
Довідково: Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – найвища мистецька державна нагорода України. Заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024