Актори маріупольського театру підготували виставу про війну в Грузії

20 Травня 2023, 16:49
Генеральна репетиція, фото: Суспільне Ужгород 510
Генеральна репетиція, фото: Суспільне Ужгород

Генеральну репетицію вистави «Приголомшена Тетяна» провели актори Донецького академічного обласного драматичного театру. 

Сюжет має кілька мікроп'єс. Про це розповіла виконувачка обов'язків директора театру Людмила Колосович, – пише Суспільне. 

За її словами, підготували виставу за мотивами п'єси драматурга Лаші Бугадзе про війну в Грузії 1991-1993 років. «Приголомшену Тетяну» актори Донецького театру покажуть вперше.

 

У новій постановці грають чотирнадцять акторів. П'єса — українською мовою. Пісні актори виконують — грузинською. Чотири ролі грає Ігор Китриш. «Граю чоловіка дружини, потім ще одного чоловіка дружини, ще одного чоловіка дружини та бабусю. Бабуся — це персонаж, що дуже любить свого онука і бажає, як він має прожити життя. Вистава складна, тому що вона трагікомічна, а поєднувати трагедію і комедію в одній виставі складно, тут події пов'язані з війною в Грузії. До нас приходили грузини й вони нам казали, як правильно вимовляти різні слова, ми їх слухали, запам'ятовували й так вчилися», — каже чоловік.

Роль ангела у виставі «Приголомшена Тетяна» грає Андрій Байдак. «

«Він є оповідачем, тобто він оголошує виставу, він починає виставу, він її веде впродовж всього часу, а наприкінці закінчує питанням: «Хто зупинить війну?». Це була складна робота з образом: я вивчав різні матеріали, до того ж мій персонаж має грузинський акцент та грузинські манери, тому треба було цього набути, а також набути пластику. У висновку — це був досить важкий шлях, але я вважаю, що він вийшов», — ділиться актор.

Постановку актори готують з березня цього року. 

«Лаша Бугадзе — відомий грузинський драматург, доцент Тбіліського університету. Він написав 30 мікроп'єс під час російсько-грузинської війни. Він жив на околиці Тбілісі й бачив, як людей тисячами хоронили на кладовищі під час цих подій. Під впливом цього він написав ці 30 мікроп'єс. У 2011 році Лаша привіз ці п'єси в Київ у театр Франка на фестиваль драматургії, тоді вони не сподобалися українцям. Коли я звернулася до нього за дозволом поставити ці п'єси, то він сказав, що привозив у театр Франка, у Київ, вони не сподобалися та його не зрозуміли. А я сказала, що мені дуже подобається, що мені дуже треба що дуже хочу поставити в знак того що ми солідарні з грузинським народом, який підтримує Україну», — розповіла Людмила Колосович. 

За словами директорки театру, триває вистава півтори години. Сюжет має кілька мікроп'єс. 

«П'єси дивні, це чорна комедія, або це театр абсурду, можна трактувати і так і так. Тексти дуже дивні, треба було на ці тексти покласти свою історію, чим ми і займалися, починаючи з кінця березня. Вона про війну, але про війну через гумор, де під час війни є і кохання, де все продовжується, де життя продовжується. Ось така дивна вистава й таким дивним чином вона подана, але мені здається, що вона буде цікава для глядача, тому що не кожен театр ставить у такій манері, не кожен театр подає в такій манері. На мою думку, тут є на що подивитися», — каже жінка.

Виставу «Приголомшена Тетяна» актори Донецького театру зіграють 20 травня о 18:00 в Закарпатському обласному муздрамтеатрі.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша