У Луцьку презентували книгу про волинську журналістку Анастасію Філатенко

12 Травня 2023, 12:36
Анастасія Філатенко РЕПОРТАЖ 971
Анастасія Філатенко

У Луцьку презентували книгу Антона Антонюка «Анастасія Філатенко – літописець культури Волині: визначні постаті Волині».

Захід пройшов 11 травня у Волинській обласній державній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Відвідав подію журналіст Район.Культура.

Робота присвячена багатолітній співробітниці газети «Волинь» Анастасії Філатенко. Журналістка пропрацювала у пресі майже 50 років, переважно в галузі культури, та написала більше ніж 100 статей. Для створення книги використали окремі праці кореспондентки та спогади її сучасників.

Анастасія Філатенко

На початку презентації виступив Антон Антонюк, багатолітній заступник директора Волинського державного училища культури і мистецтв, автор творів про визначних діячів Волині радянської доби. Він розповів про біографію журналістки, поділився спогадами про неї, а також пояснив, що вмотивувало його до написання книги про Анастасію Філатенко.

«Про таку постать не можна було не написати. Вона писала про все те, що відбувалось в галузі культури, і добре, і погане. Анастасію Володимирівну, ви знаєте, боялись, і керівники, і працівники культури тому, що вона писала правду, не кривила душею. Якщо приїжджала у клуб чи бібліотеку, і вона закрита, або працює так-сяк, вона йшла, і до адміністратора, і до голови сільської ради і каже: «Ти давно був у клубі чи бібліотеці? Ти бачив у якому вони стані?» І це діяло. Ми, працівники культури, їй вдячні за те, що вона так допомагала нам працювати із керівниками. Для неї не було закритих дверей. Ми її шанували, тому і з'явилася книжка. Ми вдячні за те, що вона писала про нас, про нашу роботу...» – зазначив Антон Антонюк.

Далі своїми спогадами із присутніми поділилися знайомі журналістки, причетні до написання книги.

Художній керівник Академічного камерного оркестру «Кантабіле» Товій Рівець констатував, що Анастасія Філатенко житиме доти, доки жива пам'ять про неї. На її спомин він виконав зіграв на скрипці «Мелодію» Мирослава Скорика.

«Вона наставляла, окриляла і надихала», – підсумував митець.

Пригадували Анастасію Філатенко також і колеги: кореспондент газети Верховної Ради «Голос України» Володимир Якименко, Валентин Люпа, колишній журналіст газети «Волинь» та депутат Верховної Ради І скликання Андрій Бондарчук. З вдячністю прокоментували діяльність журналістки і працівники культури: багатолітні очільниці ДОУНБ імені Олени Пчілки Людмила Стасюк та Галина Кухарська, заслужена вчителька України Олеся Ковальчук та інші.

«Яскрава, небуденна, харизматична, вона була професіоналкою у царині слова. Вона вміла поміж рядків офіційної комуністичної ідеології приховати ідею самостійності України», – схарактеризувала знайому Олеся Ковальчук.

Своє слово від імені Волинської ОДА сказав також і керівник управління культури Валерій Дмитрук.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024