Рівненський театр зібрав повну залу овацій у Луцьку : відгуки

11 Травня 2023, 11:50
Фото з архіву Рівненського драмтеатру ФОТО 907
Фото з архіву Рівненського драмтеатру

«Це ірландська комедія не позбавлена моментів про справжні почуття».

Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр зібрав аншлаг та овації у Луцьку.

Актори виступили з постановкою за найпопулярнішою п’єсою оскароносного режисера та сценариста Мартіна Макдонаха – «Каліка з острова Інішмааан». Режисер-постановник – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Шевченка Володимир Петрів, сценографія – Сергій Ридванецький, художники по костюмах – Володимир Петрів та Анна Пілюгіна.

Виставу показали у стінах Волинського драмтеатру 10 травня. Показ справив справжній фурор серед лучан, адже глядачі вставали з оплесками під час вистави та декілька хвилин в оваціях не відпускали акторів зі сцени.

«Луцьк, дякуємо за 100% аншлаг. Дякуємо Богу та ЗСУ за цю можливість зустрічатись не просто з сусідами, а й з однодумцями», – написали на сторінці Рівненського драмтеатру в фейсбуці.

Журналісти Район.Культура зробили підбірку найяскравіших відгуків: 

Депутатка та акторка Алла Доманська написала на своїй фейсбук-сторінці, що «Луцьк зголоднів за добрим театром в стінах драмтеатру». Її підтримали й інші лучани в коментарях.

«Вистава Рівненського облмуздрамеатру «Каліка з острова Інішмааан» у Луцьку – це прям дуже добре було. Давно або ніколи не бачила нічого подібного», – Катерина Рубан.

Поетка та акторка Наталка Шепель написала цілу рецензію про побачене. На її слова відреагувала команда рівненського театру та запевнила, що додасть ці слова до скарбниці відгуків:

«В особливих випадках зберігаю програмки з вистав. Я люблю їх покласти в якийсь зі своїх старомодних фотоальбомів, й іноді, налітаючи вихором по якісь спогади до цих паперових свідчень, що твоє життя існувало й до цього моменту – зойкнути, стишитися і викликати з небуття той щем, сміх, захват, те дитинне замилування грою акторів. Уявляти, як шукали і знаходили це плетиво сценічних ходів. І були щасливі працювати з таким матеріалом. Професійна щасливість дуже помітна. Це як бачити закохану пару, – таких ні з ким не сплутаєш.
 
Браво, Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр. Володимир Петрів, дякую вам за вашу виставу «Каліка з острова Інішмаан»!!!!!!!
Завдяки вам я три години була у кожного з вас беззастережно закохана. Ви так щедро подарували рідкісну можливість - пожити на повну разом із вами на одній сцені. А ще потім поприходили бонусом у сон))))
 
Вранці все – перед очима. Нарешті запам‘ятала назви Аранських островів – Інішмаан, Інішмор та Інішерин (привіт «Банші Інішерина»), я впізнала вчора цю темку про ціну новин. Тільки закоханий у свою країну, як ірландський сценарист Мартін Мак-Дона може дати тексту стільки сили, тонкого гумору й безумовної любові. Тільки за таким хочеться йти в які завгодно розвідки до його країни… ще вранці досміююся зі знахідки про яйця…
 
Ах, яка ж то невдячна справа – переповідати виставу. Але вдячна справа бути вдячному. Дякую. Аплодую вам в ранковій тиші кімнати. Кладу програмку - до альбомів, а виставу – в своє серце».
 

«Дякую, Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр за це світло в кінці тунелю. Це був неймовірний катарсис. Гордість розпирає за сусідів», – Оксана Савчук.
Наталія Максимчук, керівниця та режисерка аматорського театру літературних презентацій «Вперше»  теж не поскупилася на похвалу.
 
«Знаєте, є вистави, ніби до церкви сходила. Вийшла і в серці, і в мізках щось відбувається. Небайдужість якась відбувається. А ще...хочеться ще раз колись переглянути цю фантастичну роботу. Очі не надивляться на цю гармонійну, професійну, злагоджену команду акторів, цехів, режисера, що працювали над цією виставою. Це була магія. Магія справжнього і високого. Магія виконавця головної ролі Ігоря Ніколаєва. Яка ж титанічна робота акторів над ролями! Все по-справжньому і на розрив всього. Луцьк вам повірив і захотів ще...ще, і ще....Браво!», – написала режисерка.
«З найсильнішого!!!!! Каліка з острова Інішмаан!!! Якщо не були в Луцьку, поїдьте в Рівне. Якщо ви знаєте для чого жити, то переживете всі ЯК Ніцше», – Світлана Кравченко.
Актор луцького експериментального театру «ГаРмИдЕр» Павло Порицький написав, що такого рівня робота надихає. На що йому відповіли взаємністю.
 
«Приємно бачити у Луцьку виставу такого високого рівня із тонкою режисерською і філігранними акторськими роботами. Дякую, Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр! Ваша творчість надихає», – відгукнувся актор.
 
«Каліка з острова Інішмааан» – це історія про мешканців маленького острова, кілька кілометрів завдовжки. На перший погляд, нетерпимі до обставин у яких живуть та й зрештою один до одного, простакуваті та неотесані, вони виявляються насправді люблячими та благородними. Є й ті, як от юний Каліка Біллі, які мріють покинути острів іменуючи його не інакше, як «дірою». Та все ж люблять свою землю і повертаються у цей далекий від цивілізації край навіть з казкового Голлівуду.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024