Жадан, Соловій, Винницька та «Мертвий Півень» презентували унікальний артбук

07 Травня 2023, 14:37
Презентація артбуку Жадана у Львові. Фото: Андріана Стахів 716
Презентація артбуку Жадана у Львові. Фото: Андріана Стахів

У Львові Сергій Жадан разом із друзями презентували новий унікальний артбук «Птах: вірші, що стали піснями», книжку зі спецефектами.

Про це повідомляє «Еспресо».

Разом із Сергієм Жаданом у презентації взяли участь засновниця культурної платформи «Ковчег Україна» Ярина Винницька, співачка Христина Соловій, учасник гурту «Мертвий Півень» Роман Чайка, учасники гурту «Жадан і Собаки» Євген Турчинов та Артем Дмитриченков, а також Михайло Лундін із «Братів Гадюкіних».

Книга зустрічає читача приємною на дотик рисовою обкладинкою. Кожен розворот інакший, він віддзеркалює те, що несе у собі вірш. Ба більше, він може віддзеркалювати й самого читача, який побачить себе не лише у словах Жадана, але й завдяки особливому спецефекту, дзеркальній фользі, сам стане частиною книжки.

Окрім того, тут застосовані й багато інших цікавих поліграфічних рішень, зокрема висічка та копірка, а також інших важливих для дотику елементів – наприклад, шрифт Брайля. «Птах» також співає: за QR-кодами на сторінках читач легко може перетворитися на слухача, вмикаючи музичні композиції, створені на вірші.

Хтось може сказати, що такі коштовні книжки не на часі, коли триває війна. Проте саме цей артбук має дві мети: естетичну та благодійну. Всі кошти від його продажу підуть на підтримку ЗСУ, ними зможуть закривати запити, які безперервно надходять до Сергія Жадана. 

«Я згадую, як ми у білих рукавичках в бібліотеці Ватикану дивимось на ілюстрації Дантівської «Божественної комедії» Ботічеллі. І що б залишила нам епоха ренесансу, якби в ті часи чуми, епідемій і постійних воєн хтось не вкладав у картини, церкви, мозаїки. Якби не було Лоренцо Медичі, який замовив Ботічеллі оформити комедію Данте. Тому в цьому випадку я виконую роль Медичі, оце у нас Данте (прим. ред. – показує на Сергія), а Ботічеллі у нас Марія Білінська, дизайнерка артбуку. Я сподіваюсь, що через декілька століть хтось в білих рукавичках у бібліотеках Ватикану витягати цю книжку і як коштовний артефакт її досліджувати», – переконана Ярина Винницька.

Як додає поет, книжки мають видаватися красиво та тішити око. Адже дешево та неякісно видана книга – це передовсім неповага до читача. 

«Мені дуже приємно, що ця книжка з'явилася. Мені дуже подобалися попередні проєкти Ярини, і коли вона запропонувала зробити такий збірник, ясна річ, я погодився. Плюс, це неймовірна можливість залучити до цієї історії, до всього цього сюжету багатьох людей, яких я люблю та поважаю», – каже Сергій Жадан. 

Детальніше роздивитись чи придбати артбук можна за посиланням.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024