Волинська майстриня вишила на міжнародному рушнику єднання традиційний поліський орнамент

06 Травня 2023, 18:15
Частина волинського візерунка на міжнародному рушнику єднання. Фото: Суспільне 1815
Частина волинського візерунка на міжнародному рушнику єднання. Фото: Суспільне

Майстриня Людмила Завада завершила вишивання волинського візерунка на міжнародному рушнику єднання. 

Його можна побачити у Волинському краєзнавчому музеї. Про це вишивальниця розповіла Суспільному.

Волинський візерунок, який вишила майстриня, обрали із жіночої святкової сорочки, що зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею.

«Це сорочка із села Кукли, Маневицького району, її вишила Пелагея Макарчук. Орнаментована вишивкою характерною для першої половини ХХ століття», – розповідає заступниця директорки з наукової роботи Людмила Мірошниченко-Гусак.

Людмила Мірошниченко-Гусак показує сорочку, з якої вишивали візерунок для волинської частини на міжнародному рушнику єднання. Фото: Суспільне

«Спосіб вишивки теж обрали характерний для Волині – заволікання та занизування. Вони виникли значно раніше ніж традиційний хрестик», – каже майстриня Людмила Завада.

Подивитися на волинський візерунок до музею прийшли майстри народної творчості та учениці фахового коледжу, що здобувають професію кравчинь-вишивальниць. Усі разом вийшли на подвір'я музею, розгорнули рушник, щоб зробити фото.

Далі рушник передадуть на Рівненщину. До фіналу реалізації задуму на ньому мають з'явитися зображення орнаментів усіх 24 областей України, Криму та міста Києва, а також 26 українських діаспор світу.

Майстриня Людмила Завада. Фото: Суспільне

Довідково: Міжнародний вишитий рушник єднання «Цвіт вишиванки» передали 9-го березня цього року. Сам проєкт започаткували 2013-го. Волинь стала восьмим регіоном України, де вишивали на полотні довжиною 12,5 метрів. Рушник мандрував дев'ятьма країнами світу, де свій характерний орнамент вишили представники української діаспори.

Спільне фото з розгорнутим рушником єднання біля краєзнавчого музею. Фото: Суспільне

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024