Художник-початківець Іван Петринка: як студент поєднує навчання, благодійність та престижні конкурси

09 Травня 2023, 13:31
Іван Петринка у Музеї Корсаків 890
Іван Петринка у Музеї Корсаків

Іван Петринка – художник-початківець, студент Волинського національного університету імені Лесі Українки, навчається на четвертому курсі кафедри Образотворчого мистецтва. 

Ще з раннього дитинства хлопець захоплювався малюванням, нині ж Іван бере участь у престижних конкурсах на рівні з визнаними митцями, а також допомагає своєю творчістю наближати перемогу України. Журналіст Район.Культура поспілкувався з митцем-початківцем.

Благодійні аукціони

Іван Петринка часто думав: як він може допомогти нашим захисникам ще з самого початку повномасштабного вторгнення. Тож він вирішив продавати свої роботи в соцмережах.

«У більшості з нас є бажання помститися та допомогти нашій країні, тому я організував аукціон», – розповідає художник.

10 жовтня 2022 року на своїй сторінці в інстаграмі він організував перший аукціон, де вдалось зібрати 2300 гривень на потреби ЗСУ.

Зараз досі відкритий другий аукціон, у якому кожен охочий може взяти участь та наблизити Україну до Перемоги, а також стати власником гарної картини на релігійну тематику.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Іван Петринка (@ivan.petrynka)

Іван і надалі планує організовувати аукціони, адже це чудовий спосіб і самореалізації, і допомоги своїй країні в скрутні часи.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Іван Петринка окрім благодійної діяльності займається й саморозвитком як митець. Тому хлопець надіслав заявку на участь у конкурсі «Космогонія сенсів», який проходить в рамках проєкту Музею Корсаків – «Космогонія». По закінченню відбіркового туру у музеї відкриють виставку найкращих творів та створять каталог.

Читайте також: Космогонія в мистецтві: у Луцьку відбувся МСУМК Art форум

«Така можливість випадає рідко, хочеться, щоб про мене дізнались та цікавились моєю творчістю», – каже художник.

Іван хотів реалізувати те, що він бачить, поєднуючи різні техніки: компʼютерну графіку, живопис, використовуючи масло та акрил. Молодий художник щиро надіється, що  його роботу розмістять у музеї.

неопізнане

За словами автора, ідея картини «неопізнане» полягає в тому, що людина збудувала для себе всі матеріальні умови, але духовних вона так і не змогла досягнути.

До слова, Івану вже вдавалось представляти свою картину в Музеї Корсаків. Це відбулося на другому курсі у проєкті «Імена твої, Україно». Тоді хлопець став одним з 152 митців, яких обрали серед трьохсот учасників. Близько трьохсот їхніх робіт і прикрасили зали МСУМК. 

Читайте також: Мистецтво за психотипом: у луцькому музеї презентували масштабний проєкт «Імена твої, Україно»

«Лишалось менше двох тижнів до кінця подачі заяв, можливо, мені пощастить», – пригадує Іван свої почуття перед конкурсом.

Та попри сумніви, студент створив ескіз майбутньої роботи. Іван каже, що це було щось дуже примітивне, але водночас викликало багато емоцій.

«Я ще не знав, чи візьмуть мою роботу у музей, але не дивлячись ні на що, я почав писати картину. На це я витратив всього годину свого часу», – розповідає художник.

Диптих «а ти ВІРИШ?!»

За словами Івана, охоплений тоді натхненням, він створив картину-диптих «а ти ВІРИШ?!».

«На мій день народження прийшли результати конкурсу від яких залежало – потрапить моя робота у музей, чи ні. Знайшовши серед списку свої ініціали, мене переповнювали емоції, які просто не можна передати словами», – пригадує Петринка.

У день презентації виставки багато людей цікавилися диптихом художника-початківця. Це дуже тішило Івана, адже увага – це найкраще, що він міг отримати. Художник подарував свою роботу музею.

Становлення молодого митця

Іван полюбляв малювати себе та свою рідню ще з малечку. Батьки одразу помітили потенціал у сина та у четвертому класі віддали його у художню школу, де він був наймолодшим, але дуже старанним учнем. Після десятого класу Іван сам зрозумів, що хоче і далі займатись малюванням, тому після закінчення школи вступив на спеціальність, яка повʼязана саме з малярством.

«Я розумів, що мені подобається малювання, і я хочу далі розвиватись у цій сфері. Я хочу стати успішним художником, це моя мрія», – каже хлопець.

Іван пригадує, що буквально за місяць до екзаменів він добре підготувався та вступив до університету. Вже у виші, на другому курсі, друзі запропонували хлопцеві подати першу заявку у Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, яка стала для нього успішним дебютом у високому мистецтві.

З кожним роком Іван Петринка стає все ближчим до своєї мети. Він поєднує свої старання та талант, з кожним роком набуває нових вмінь та успіхів.

Читайте також: У Луцьку відкрили виставку випускників кафедри образотворчого мистецтва ВНУ

Назар МАГУРЧАК

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024