Театр Франка скасував свою участь у міжнародному фестивалі через росіян у програмі

01 Травня 2023, 14:09
Фото з вистави «Калігула» 656
Фото з вистави «Калігула»
Національний академічний театр імені Івана Франка скасував свою участь у Х Театральній Олімпіаді в Будапешті.
 
Про це повідомили на сторінці установи в фейсбуці.
 
За словами театралів, понад 4 місяці тому вони надали згоду на участь в Театральній Олімпіаді вистав «Кар’єра Артуро Уї» та «Калігула» тільки після того, як отримали запевнення від організаторів про відсутність у програмі представників країни-агресора Росії.
«В листі до організаторів від 19 січня 2023 року наш театр іще раз повідомив про нашу непохитну позицію й наголосив, що заклики до пошуку «діалогу без політики» та відновленню «зруйнованих мостів» з російськими митцями є абсолютно неприйнятним. Але незважаючи на висловлені у відповідь цілковите розуміння й солідарність з Україною, нещодавно програма Олімпіади була доповнена виставою «REX» у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна. Також у рамках Олімпіади відбувся показ його кінофільму «Петрополіс» з Антоном Шагіним у головній ролі – російським актором, який активно підтримує війну проти України», – йдеться у повідомленні театру.
У театрі також кажуть, що щиро прагнули доєднатися до великої світової театральної події та провести велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але вони не можуть погодитися з сумнівним «сусідством» у програмі Театральної Олімпіади.
«Театр Франка розуміє важливість презентації української культури за кордоном та постійно працює над розвитком міжнародної співпраці з колегами з усього світу. Водночас ми дотримуємося непохитної позиції щодо неможливості участі у міжнародних заходах, на які запрошуються представники країни-терориста та особи, які виправдовують агресію Росії. Наразі наш театр займається підготовкою до участі у декількох міжнародних фестивалях в Європі, новини про які ви побачите на нашій сторінці трохи згодом», – додали у Театрі Франка.

Х Театральна Олімпіада – це міжнародний форум-фестиваль, який представляє творчість провідних театралів зі всього світу. Цьогоріч вона проходитиме з 1 квітня по 1 липня. Глядачам покажуть свої вистави близько 200 колективів з понад 30 країн світу. У рамках програми на публіку чекає 550 вистав на 70 локаціях. Крім вистави REX, у програмі також можна знайти такі постановки як РаспутінАнна КарєнінаСибірський чардаш.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024