Sensitive Content: Україна представила стенд на Лейпцизькому книжковому ярмарку

28 Квітня 2023, 13:09
Лейпцизький книжковий ярмарок 552
Лейпцизький книжковий ярмарок

У Лейпцигу розпочався книжковий ярмарок, де Україна також представляє свій національний стенд з експозицією «Зруйнована бібліотека» та гаслом Sensitive Content.

Лейпцизький книжковий ярмарок — це найважливіше весняне зібрання книжкової та медіаіндустрії, яке об’єднує читачів із авторами, видавцями й медіакомпаніями з Німеччини та всього світу. Усі вони відвідують Лейпциг, щоб познайомитися з різноманітною літературою, відкрити для себе інновації та отримати нові перспективи. Лейпцизький книжковий ярмарок проходить одночасно з Manga-Comic-Con і Leipzig liest («Лейпциг читає») з 27 по 30 квітня 2023 року. Про це пише Мінкульт.

У перший день роботи ярмарку відбулося урочисте відкриття українського стенда. В ньому взяли участь директор ярмарку Олівер Цілле, заступниця директора Українського інституту книги Олена Одинока, директор Goethe-Institut в Україні Фабіан Мюльталер, кураторка сучасного мистецтва та директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта, культурна менеджерка, перекладачка та директорка Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz Євгенія Лопата, радник-посланник Посольства України в Німеччині Максим Ємельянов, керівниця Українського інституту в Німеччині Катерина Ріц-Ракул, керівниця робочої групи Федеральної агенції політичної освіти Катерина Стецевич.

На український національний стенд завітала держміністерка з питань культури і медіа ФРН Клаудія Рот. А також німецький дипломат і журналіст Ральф Бесте, очільник департаменту культури та комунікацій Федерального міністерства закордонних справ, менеджер культурних проєктів Creative Europe Арно Паскалі, директорка Федерації європейських видавців Анна Бергман, партнери по проєкту Tales of EUkraine, зокрема Асоціація німецьких видавців та книгорозповсюджувачів.

Українську програму заходів, яка відбувається завдяки підтримці Goethe-Institut в Україні, відкрила дискусія про найкращий книжковий дизайн України та світу за участі координаторки літературних проєктів Goethe-Institut в Україні Марії Шубчик, піарниці німецької премії Stiftung Buchkunst за книжковий дизайн Carolin Blöink та директорки «Книжкового арсеналу» Юлії Козловець, яка розповіла про досвід проведення премії «Найкращий книжковий дизайн — 2022» і підготовку «Книжкового арсеналу — 2023» в умовах повномасштабної війни росії проти України.

Крім того, на українському стенді відбулася розмова про військову фотографію з кінорежисеркою Оксаною Карпович, яку модерувала перекладачка та журналістка Катерина Міщенко. Про деколонізацію та звільнення з тіні імперії говорили кураторка та перекладачка Катерина Ботанова, поет, перекладач, філософ, теоретик культури Овідіу Тішінделяну та Олеся Островська-Люта.

Основною темою українського стенда є проєкт Дарії Білої та Софії Гупаловської, вперше представлений на Лондонському книжковому ярмарку, — експозиція «Зруйнована бібліотека» з меблями закладів, пошкоджених внаслідок обстрілів. Гасло стенда — «Sensitive Content» («Чутливий вміст») — свідчить про руйнування українських бібліотек внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Також на стенді 7 українських видавництв представлять близько 200 назв книжок.

У програмі Лейпцизького книжкового ярмарку Україну представлятимуть:

  • письменниця Софія Андрухович,
  • кінорежисерка Оксана Карпович,
  • культурна менеджерка та перекладачка Євгенія Лопата,
  • письменник та волонтер Андрій Любка,
  • заступниця директора Українського інституту книги Олена Одинока,
  • артменеджерка, кураторка сучасного мистецтва Олеся Островська-Люта,
  • поет, журналіст, правозахисник Ігор Померанцев та інші.

Національний стенд України з власною програмою заходів представлений на ярмарку завдяки спільним зусиллям Лейпцизького книжкового ярмарку, Уповноваженої федерального уряду з питань культури та ЗМІ, Neustart Kultur, Українського інституту книги, Goethe-Institut в Україні, Міністерства культури та інформаційної політики України, Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина, Українського інституту, Книжкового Арсеналу, видавництва Meridian Czernowitz, Віденського Інституту наук про людину та Федеральної агенції політичної освіти Німеччини.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39