Король Британії офіційно засвідчив побратимство Ліверпульської та Одеської бібліотек

27 Квітня 2023, 09:49
Чарльз ІІІ і Камілла 644
Чарльз ІІІ і Камілла

Король Великої Британії Чарльз III офіційно засвідчив побратимство бібліотеки Ліверпуля з Одеською обласною бібліотекою імені Михайла Грушевського. 

 

26 квітня, Король Чарльз ІІІ разом з Каміллою, королевою-консортом, відвідали Центральну бібліотеку Ліверпуля, щоб проголосити її побратимство з Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Михайла Грушевського. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

 

Перша леді Олена Зеленська долучилася до церемонії за допомогою відеозв’язку з Києва разом із міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком.

Олена Зеленська нагадала, що колись Одеську бібліотеку вже доводилося відбудовувати після руйнування. Під час Другої світової війни більшу частину закладу було знищено внаслідок нацистського бомбардування. Тепер книгозбірня допомагає українцям вистояти в боротьбі вже з іншим нападником. 

«Україна нині бореться саме за те, щоб ніде у світі бібліотеки не руйнувалися, книжки не горіли, люди не гинули. Щоб війни залишилися тільки в історичних працях. А кожна людина у світі могла спокійно читати і розвиватися, без загрози нападу і боротьби за виживання», – сказала перша леді. 

Читайте також:  Король Чарльз ІІІ відкрив сцену українського Євробачення у Ліверпулі

Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського – одна з найбільших і найстаріших книгозбірень Одеси та півдня України загалом. Точкою відліку її історії є 1875 рік, коли при Одеському товаристві взаємної допомоги прикажчиків-євреїв була створена бібліотека. Фонд книгозбірні налічує понад 1,5 мільйона примірників, із них 50 тисяч – видання іноземними мовами, 30 тисяч – рідкісні й цінні видання XVIII-XIX століть. 

«Бібліотеки страждають від російської агресії чи не кожного дня. росія нищить будівлі та вивозить українські книжки з бібліотек окупованих територій. З початку повномасштабної агресії в Україні було знищено понад 300 бібліотек. Одеська бібліотека була знищена під час Другої світової війни. Сьогодні ж під час цієї війни ця бібліотека тримає культурний фронт. Таке побратимство дасть можливість обмінюватись досвідом, надасть підтримку у відбудові після війни та відновленні послуг української бібліотеки», – зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024