Українізація макарунів, – Євген Клопотенко про рецепт рогаликів Ольги Кобилянської

25 Квітня 2023, 18:29
Рогалики Ольги Кобилянської 1425
Рогалики Ольги Кобилянської

Український кухар Євген Клопотенко розповів як приготувати рогалики за рецептом письменниці Ольги Кобилянської, та як доповнити цей десерт улюбленим варенням Лесі Українки.

Кухар порівняв смаколик з французькими макарунами, адже одним з інгредієнтів десерту Ольги Кобилянської є мигдаль, як і в популярній нині французькій випічці. Рецептом Клопотенко поділився у 5 випуску передачі «Пекельні борошна» на телеканалі СТБ, де готував страви разом з народною артисткою України Ольгою Сумською. Журналісти Район.Культура обрали найцікавіше.

Євген Клопотенко розповів, що дізнався про рецепт рогаликів, або як Ольга Кобилянська називала їх «рогалків», близько двох років тому. Кухаря здивувала схожість інгредієнтів з популярним нині французьким десертом, тож він вирішив таким чином «українізувати макаруни».

«Ольга Кобилянська була як блогер сучасності. Вона писала щодня близько 10-15 листів. Це так, як зараз: сидиш, пишеш дописи, знімаєш... І от вона в листах до Лесі Українки і до інших людей писала рецепти. В одній з переписок вона писала про рогалки», – поділився Євген.

Читайте також: Десерт для Ізидори: у Луцьку відтворили рецепт Лесі Українки

Також Євген Клопотенко розповів, що Леся Українка була однією з перших «офіційних» українок, яка почала варити конфітюри. За словами кухаря, є близько 10 рецептів варення від Лесі Українки. Полуничне варення було однією з «фішок» письменниці, тому Клопотенко обрав для рогаликів саме його.

«Леся Українка була подругою Ольги Кобилянської, тому я вирішив їх так поєднати. Це буде така заміна макарунам, це буде українське», – сказав кухар.

Рецепт

Для приготування рогаликів Ольги Кобилянської знадобиться:

  • 350 грамів пшеничного борошна, 
  • 150 грамів вершкового масла, 
  • 1 яйце, 
  • 1 столова ложка цукру або цукрової пудри, 
  • 200 грамів варення, 
  • 50 грамів цілого мигдалю, який необхідно подрібнити. 

Борошно змішуємо з м'яким вершковим маслом, додаємо 1 жовток і все дуже добре вимішуємо. Тоді додаємо дрібку солі та цукор. Знову вимішуємо і кладемо у холодильник, щоб тісто «відпочило». Розкочуємо тісто в пласт і вирізаємо трикутники для майбутніх рогаликів. Наносимо варення та посипаємо подрібненим мигдалем. Формуємо рогалики та ставимо випікатися на 35-40 хвилин при температурі 180 градусів. Готову випічку посипаємо цукровою пудрою.

«Їмо, згадуємо про українських митців та діячів культури, і кажемо: Дякую тобі, Ольго Кобилянська!», – підсумовує Євген Клопотенко.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024