17 вистав та 3 сцени: як пройшов театральний фестиваль «Свобода» в Ужгороді

25 Квітня 2023, 15:31
«Солодка Даруся» 654
«Солодка Даруся»

17 вистав зіграли на сценах Ужгорода під час Міжнародного театрального фестивалю «Свобода». 

Про це Суспільному розповів директор Закарпатського облмуздрамтеатру Василь Марюхнич. Виступи відбувалися на трьох сценах міста: на великій сцені облмуздрамтеатру, на сцені Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» та на вуличній сцені на площі Театральній.

Актори з Івано-Франківська на сцені Закарпатського муздрамтеатру зіграли виставу «Солодка Даруся». Роль Дарусі зіграла акторка Тетяна Шавкова.

«Я зіграла 5-6 вистав. В екстремальних умовах я вводилася, за дві репетиції. Але це був дуже крутий досвід. Зараз я дуже люблю цю роль. Там є дуже довгий момент, 5-7 хвилин, а іноді більше, коли я просто кручуся на місці і для мене це так завжди зворушливо, щоб десь там не зомліти. Дуже цікаво її (Дарусю — ред.) грати. Мені дуже цікаво з такими ролями працювати з якоюсь дивністю, шукати в них сенси. Я думаю багато хто, можливо, відкриє для себе якісь сенси, пов’язані безпосередньо з цією війною, яка є на сьогоднішній день», — розповіла Тетяна.

12 років грає на сцені Івано-Франківського драмтеатру Іван Бліндар. У виставі «Солодка Даруся» він грає роль Івана Цвичока

«Є дуже багато схожостей зі мною особисто як з людиною. Що мені подобається в Іванові, що він абсолютно щирий, відвертий і наївний, можна так сказати, добродушний селянин з чистим серцем і душею та цікавими поглядами на життя», – розповідає актор.

«Солодка Даруся»

Режисером вистави «Солодка Даруся» є директор Івано-Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський. Каже: у цій постановці грає 10 акторів.

«Ми привезли до вас одну з родзинок нашого театру. Майже історичний момент сьогодні, що вистава «Солодка Даруся» добралася до Ужгорода. Це вистава, з якою до нас 15 років тому прийшло нове покоління акторів. Події відбуваються у зворотному порядку. Спочатку 70-ті роки минулого століття, потім — 50-ті і 40-ві та кінець 30-их років. Це прихід радянської влади на західноукраїнські землі. Це вся ця трагедія, уся ця біда, з якою ця орла прийшла на наші землі. Це купа закатованих людей, відправлених в Сибір. На жаль, дуже подібне тому, що відбувається сьогодні», — розповів Ростислав Держипільський.

Саме Івано-Франківський театр розпочав фестиваль «Свобода», — розповів директор Закарпатського облмуздрамтеатру Василь Марюхнич.

«Ідея проведення фестивалю належить мистецькій формації з Чехії «Коридор UA». Ми з ними зустрічалися, проговорювали програми, формат проведення фестивалю. Таким чином нам вдалося дійти до згоди, що впродовж трьох днів на сцені Закарпатського облмуздрамтеатру відбуватиметься театральна частина фестивалю. Крім того, у рамках фестивалю, демонструються вистави у приміщенні театру ляльок «Бавка». Також діє відкрита сцена на площі театральній», — розповів Василь Марюхнич.

За його словами, упродовж трьох днів фестивалю на сцені облмуздрамтеатру та обласному театрі ляльок «Бавка» зіграли 17 вистав.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024