Два видавництва відмовилися від участі в Книжковому Арсеналі

17 Квітня 2023, 17:18
Фото ілюстративне 800
Фото ілюстративне

Komubook та «Фоліо» відмовилися від участі в 11 фестивалі Книжковий Арсенал через те, що цьогоріч на книжковому ярмарку операторами продажу книжок будуть не видавництва, а київські книгарні.

Про це пише Суспільне.

Засновник видавництва Komubook Павло Швед розкритикував такі умови й відмовився брати участь у фестивалі, також про це написав директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

У своєму дописі засновник видавництва Komubook Павло Швед стверджує, що не розуміє рішення організувати ярмаркову частину через кілька обраних книгарень.

«Тобто кілька книгарень, взявши книжки У ВСІХ видавців за гуртовими цінами, хоче продавати їх на Арсеналі для відвідувачів за цінами роздрібними... Я б ще зрозумів, якби ці зароблені мільйони або й десятки мільйонів гривень пішли на розвиток Арсеналу, на промоцію української культури за кордоном чи, ще краще, на ЗСУ і смерть русні. Але якщо вони мають піти в кишені кількох книгарень, то ні, вибачте, без мене», – зазначив Павло Швед.

На сайті ж Книжкового Арсеналу пояснюють, що запровадили нововведення «з огляду на нерівні умови існування та роботи учасників видавничого ринку внаслідок війни».

Також про те, що «Фоліо» не планує брати участі в цьогорічному «Книжковому Арсеналі», написав директор видавництва Олександр Красовицький.

Скріншот Facebook

Натомість письменниця й засновниця видавництва «Парасоля» Таісія Наконечна підтримала ініціативу Книжкового Арсеналу й написала, що «за наявних умов організатори знайшли чудове рішення, залучивши до продажу книг на фестивалі саме книгарні. Так, маржа видавництв буде дещо менша, але ж і зусилля на організацію участі будуть менші також, і витрати тощо».

Директорка Книжкового Арсеналу Юлія Козловець пояснює, що фестиваль цьогоріч буде набагато меншим, ніж він був в попередні роки — і з технічних, і з безпекових причин. Причини — логістика й безпека в умовах воєнного стану.

«Ми орієнтуємося на укриття, яке наявне в Мистецькому Арсеналі і яке ми зможемо забезпечити в разі повітряної тривоги. Воно вміщає до 700 людей. Звичайно, ми розглядали й варіант проведення ярмарку видавців, але, маючи багаторічний досвід його організації, відмовилися від цієї ідеї як від нереалістичної в умовах воєнного стану та в умовах меншого за масштабом фестивалю».

За словами Козловець, організаторам було важливо, щоб на Книжковому Арсеналі був не лише асортимент обмеженої кількості видавців: або власне київських, або великих потужних, в яких достатньо ресурсів для того, щоб брати участь самостійно.

«Книжковий Арсенал — це інтелектуально-культурна подія, де ключове значення має читач і його інтереси чи потреби. Отже, ми думали про асортимент книжок, який буде доступний відвідувачам, і шукали формат, який би дав можливість представити максимальну вибірку: і нішевих, і малих видавництв, і видавництв з різних міст, у тому числі тих, які найближче до лінії фронту», – зауважила директорка Книжкового Арсеналу. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024