Антарктичні писанки: як Великдень відзначили на станції «Академік Вернадський»

17 Квітня 2023, 12:48
Українські полярники розписали писанки та зробили паски до Великодня 503
Українські полярники розписали писанки та зробили паски до Великодня

Українські полярники приготували паску за унікальним рецептом, розписали писанки та відвідали каплицю, побудовану на станції «Академік Вернадський».

Свято Великодня відзначають навіть у найвіддаленішому куточку України. Для наших полярників це насамперед традиція, яка поєднує їх з домом та рідними. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Напередодні Великодня кухар 28-ї Української антарктичної експедиції Андрій Бобров зробив пасочки. Вони вийшли унікальними, адже для їхнього приготування Андрій вивчив зо два десятки різних рецептів, і вже на цій основі створив власний. Спершу спік пробний варіант у формі кекса і віддав на дегустацію команді. Отримавши спільний «лайк», розпочав творити пасочки.

«Як на мене, головна особливість не в рецепті, а в тому, щоб було приготовано з любов'ю», – поділився кухар головним секретом смачної паски.

До Великодня наші полярники власноруч робили писанки, а дехто навіть вперше долучався до цієї справи. Оскільки більшість представників експедиції – дослідники, то серед візерунків переважала наукова тематика. Приміром, біолог Вадим Ткаченко розмалював крашанки частиною функції Гаусса та її властивостей (використовується в біометрії), а також копеподами (вид ракоподібних), яких досліджує на «Вернадському».

Біолог Сергій Глотов відобразив жука-стафіліна, якому присвячена дисертація вченого. Метеоролог Дмитро Кричун намалював різні метеоявища, а геофізик Андрій Олефір – магнітні хвилі та герб «рідного» Київського політехнічного інституту. А от кухар Андрій Бобров зробив патріотичну писанку – з тризубом, написом «Слава Україні» та традиційними українськими символами в червоно-чорних кольорах.

«І хоч великодня погода не надто тішить – на вулиці сильний вітер й не вщухає сніг з дощем, настрій у команди піднесений», – йдеться у дописі.

Усі охочі також могли відвідати каплицю Святого Володимира, побудовану на станції (належить до ПЦУ).

«Свято Великодня – це нагадування кожному з нас, що світло та добро неодмінно перемагають зло й темряву. Віримо, що Україна переможе, а на нашій землі пануватиме мир і спокій та не залишиться жодного сліду від окупанта», – зазначили полярники.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024