Рівненська майстриня малює на писанках образи янголів та людей

13 Квітня 2023, 16:06
Писанки 657
Писанки

Рівненська майстриня Наталія Дребот створює писанки за авторським методом – вона поєднала технологію створення писанок та шкрябанок.

Роботи майстрині Наталії Дребот відрізняються від традиційного розпису. Жінка також почала зображувати на яйцях фігури людей та янголів. Про це пише Суспільне.

«Це іде спочатку робота над ескізом, потім нанесення орнаменту на яйце. Чим далі, тим хочеться пробувати щось інше й інше. Я з'єднала вже писанки з фігурками, потім я зробила з чорним контуром писанки, далі вийшли в мене шкрябанки. І в кінцевому результаті перейшла на різьбу. Тобто, різноманітні писанки», — розповідає писанкарка.

Майстриня використовує як хімічні барвники, так і природні. Зокрема, фарбами слугують цибулиння, ягоди бузини та квіти мальви.

«Оздоблюють яйця у всьому світі, але писанки — це саме наше. Це витвір мистецтва, мініатюра. І саме писанкарство є атрибутом Великодня, хоча писанка нас супроводжує все життя. Весною саджаємо, сіємо. Бджільництво обов'язково теж супроводжувалося з атрибутикою писанки. І, безпосередньо, Великдень. І далі, навіть якщо люди помирали, їм також клали в домовину писанку», — каже Наталія Дребот.

Майстриня для розпису великодніх яєць використовує традиційний набір матеріалів: писак, віск, фарбу, яйце, свічку.

«Інструмент у нас один — писак, або кістка, або писачок. Далі пишемо воском. Трішки підфарбовуємо, щоб на білому яйці його було видно. Обов'язково живий вогонь, хоча зараз майстри перейшли на електричні писаки, бо вони простіші у використанні. І фарби. Найцікавіше, що пишемо ми писачком, воском, а розфарбовуємо фарбами», — розповідає писанкарка.

Майстриня каже, що писачок для роботи має бути гарячим, для цього вона підносить його до свічки. Після цього потрібно намалювати на яйці орнамент, для кожного регіону притаманні свої візерунки та кольори.

«Нагріваємо саму колбочку. Тоді набираємо віск, підводимо до писачка, а він нагрітий у нас. Віск сам розтоплюється і починає затікати в середину лієчки. І починаємо роботу. Ось у нас є розподіл яйця, традиційний. Тепер ми бачимо, у нас є одна сторона і інша сторона і на цих двох сторонах ми будемо працювати. Розділяємо ще на частини», — пояснює майстриня.

Жінка говорить, якщо візерунок складний, орнамент можна попередньо нанести олівцем. Також важливо, щоб яйце було рівним та чистим. Аби знежирити поверхню, його можна опустити в розчин оцту. Після фарбування писанки потрібно зняти віск.

«Завжди писанки пишуть від жовтого, від світлого і до темного, чорного. Найперший — найсвітліший колір, а далі йде темніший. Біля вогню — це наймагічніший етап. Коли ми бачимо, як проявляються кольори», — додає майстриня писанкарства.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024