У Луцьку показали традицію соломоплетіння, яка увійшла до культурної спадщини України

09 Квітня 2023, 12:28
Валентина Якимович 772
Валентина Якимович

Майстриня народного мистецтва Валентина Якимович з Турійська Ковельського району провела майстерклас із соломоплетіння в обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Як розповіла Суспільному методистка обласного науково-методичного центру культури Лідія Клімчук, майстриня володіє елементом нематеріальної культурної спадщини «Соломоплетіння і народна фольклористика Турійщини». Свої знання та вміння жінка передає іншим. Цього разу на майстерклас до обласної наукової бібліотеки прийшли понад 20 учасниць.
Із соломою Валентина Якимович працює 17 років. У Турійську навчає соломоплетіння дітей у шкільному гуртку. Солому для виробів вирощує і заготовляє самостійно: у червні зрізає зелене озиме жито і висушує стебла. Жінка розробила власну методику, аби навчати інших соломоплетіння.

«Дуже-дуже хочу, щоб соломоплетіння жило, поширювалося і щоб якнайбільше людей уміли плести соломою», – каже майстриня.

Серед робіт майстрині, які вона презентувала у бібліотеці, – солом’яні ангели, пташки, квіти та намиста. Каже: найбільше любить плести дзвони. Їх представила у композиції «Благовіст».

Читайте також: Відома майстриня з Турійщини поділилася світлинами своїх робіт

Щоб обґрунтувати важливість і унікальність традиції соломоплетіння на Турійщині, як елемента нематеріальної культурної спадщини України, досліджували його пів року та готували спеціальний проєкт для реєстру, – каже методистка обласного науково-методичного центру Лідія Клімчук. З її слів, найбільша цінність в елементі нематеріальної культурної спадщини – це люди, які володіють цією майстерністю.

Нагадаємо, 25 липня 2022 року Традицію соломоплетіння Турійщини внесли до списку нематеріальної культурної спадщини України. Традицію соломоплетіння у Турійському районі зберіг і передав нащадкам Олександр Коптюк  (1916 року народження із села Кустичі). 

У солом’яних виробах майстрів Турійщини зашифровані традиції, символи, знання та практики, що стосуються природи і світу.  У доробках: різдвяні павуки, іграшки, янголи, тварини, прикраси, сумки, капелюхи.  Тут своя символіка: коло – безперервний зв'язок, циклічність поколінь, ангелики – наші охоронці, дзвоники закликають добру звістку, а коник – завжди на успіх.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024