У Рівному стартує культурно-освітній проєкт для популяризації творчої спадщини Полісся й Слобожанщини

09 Квітня 2023, 09:16
Презентація культурно-освітнього проєкту Рівного та Харкова 1460
Презентація культурно-освітнього проєкту Рівного та Харкова

Позашкільні заклади й музеї Рівного та Харкова об’єдналися в межах спільного міжнародного проєкту «Разом можемо більше».

Митці та педагоги мають на меті популяризувати творчу спадщину Полісся та Слобожанщини, а також дослідити регіональні особливості розвитку художньої освіти на прикладі діяльності Георгія Косміаді та Ладислава Тракала.

У Рівненському міському Палаці дітей та молоді 7 квітня відбулася презентація одного із напрямків проєкту «Рівне – Харків: регіональні особливості художньої освіти I половини ХХ століття Г. Косміаді та Л. Тракал». Про цілі, перші напрацювання та заплановані заходи в обох містах дізнавалася журналістка Район.Культура.

Ідея простежити зв’язок часів та поколінь, знайти схожі та відмінні риси у мистецькій спадщині двох регіонів виникла у однієї з керівниць першого напрямку проєкту та завідувачки відділу науково-освітньої роботи Харківського художнього музею Ірини Сідельової, яка через повномасштабне вторгнення Росії була змушена переїхати з Харкова до Рівного навесні 2022 року.

Читайте також: «Мова – це зброя», – харків’янка Ірина Сідельова про переїзд до Рівного, російське минуле й українське майбутнє

Спільно з керівницею Профільної школи образотворчого мистецтва Рівненського міського Палацу дітей та молоді Каріною Дмитрієвою фахівчині планують провести низку творчих заходів, орієнтованих на вивчення орнаментів і візерунків Полісся та Слобожанщини.

«На прикладі двох видатних особистостей Георгія Косміаді та Ладислава Тракала ми хочемо розказати, як художня освіта була налагоджена сто років тому. Як викладачі працювали зі своїми учнями, які в них були програми, хто в них були куратори, а головне – чим вони займалися. Це цікаво, адже обоє не були етнічними українцям: один грек, а інший чех. Але вони настільки полюбили Україну, наша культура стала для них настільки близькою, що вони почали вивчати українську орнаментику», – розповідає Ірина Сідельова.

Майстра декоративно-ужиткового мистецтва Ладислава Тракала з Чехії запросили до Харкова очолити майстерню з підготовки фахівців на початку ХХ століття. Випускники цієї художньої майстерні показували високі результати та експонували свої роботи на відомих виставках.

Визначні результати показували і учні видатного художника та архітектора Георгія Косміаді, який навчав молодих митців у п’яти рівненських гімназіях, а згодом відкрив у Рівному естетичний гурток, де ретельно та системно навчав образотворчого мистецтва.

Читайте також: У Рівному визначили лауреата мистецької премії імені Георгія Косміаді

Певні паралелі у діяльності цих діячів із підходами, які практикують у Профільній школі образотворчого мистецтва Рівненського міського Палацу дітей та молоді, відзначила керівниця проєкту.

«Мене зацікавила ця унікальна система навчання. Термін навчання становить десять років, а «на виході» діти захищають диплом. В основі навчання лежить опанування навичок народного мистецтва України. Паралельно з цим вони ще й поглиблено вивчають академічні дисципліни. За десять років можна виховати освічену і всебічно розвинену дитину. Робота з професіоналами дає можливість гарантувати ту якісь освіти, яку отримують тут діти. І фактично виходить аналогія зі школою Тракала, де випускали учнів з дипломом помічника майстра. Ця аналогія так і крутиться в голові: сто років тому теж були такі талановиті майстри й діти», – розповіла Ірина Сідельова.

Проєкт реалізовуватимуть на базі Рівненського і Харківського ПДМів і вперше до цього напрямку приєдналися музейники.

«Протягом року два міста – Рівне і Харків – будуть жити творчою ідеєю і на виході ми плануємо зробити велику виставку», – додала Ірина.

«Першою ластівкою» проєкту у Рівному стане виставка, на якій експонуватимуть колекцію робіт учнів школи з вишивки та мережива. Окрім цього покажуть колекцію Георгія Косміаді, надану музеєм творчості Рівненського українського ліцею, а також зразки вишивок, зібрані художнім керівником етнокультурного центру «Веснянка» Віктором Ковальчуком.

«Буде можливість ознайомитися із поліським напрямом у вишивці, який традиційний для нашого регіону: технікою занизування. Також буде представлена особиста колекція рушників які вишивають наші діти. Самостійно за символами створюють свій орнамент, розпрацьовують його. Будуть і дипломні роботи, де учні вже в своїй роботі застосовують здобуті навички в навчанні», – зазначила керівниця проєкту Каріна Дмитрієва.

Читайте також: Леся Українка та Олена Пчілка: презентували перші моделі колекції «Сорочка-друкованка»

Керівниця Зразкової майстерні мереживоплетіння Людмила Каландюк переконує, що триває серйозна підготовка до виставки. У програмі є відродження поліських візерунків та традицій, тож учасники майстерні продемонструють, як відтворюють старовинні орнаменти на сучасний лад.

«Переконана в тому, що ми будемо багато робити, щоб наслідувалися наші традиції, щоб наша ідентичність стала на своє місце, щоб ми відчували, що процеси, які спонукають нас для реалізації великих і малих проєктів, націлені на те, щоб ми передавали цю спадщину нашим дітям і нашим поколінням», – зауважила директорка Рівненського ПДМу Ірина Первушевська.

Через онлайн-зв’язок керівники проєкту, залучені викладачі та митці змогли поспілкуватися з колегами з Харкова, а також з директором Рівненського краєзнавчого музею.

«У травні плануємо разом з ПДМом проводити екскурсії й майстер-класи для дітей, які будуть навчатися створення монотипій за прикладом Георгія Косміаді», – розповів про залучення музею до проєкту Віктор Булига.

План заходів розробили і харківяни. Ним поділилася завідувачка гуманітарно-естетичного відділу Харківського палацу дитячої та юнацької творчості.

«16 квітня ми проведемо майстер-класи в рамках свята «Родинний Великдень» для мешканців Салтівського району. Там буде майстер-клас з кераміки, писанкарства, бісероплетіння. Плануємо взяти участь у виставці на сайті художнього музею. Також готуємо участь в онлайн-виставці «Воскресне писанка», – повідомила Тетяна Сидорова.

Читайте також: У Рівному відкрили виставку писанок Радивилівщини

Проєкт триватиме рік, тож, щоб інформувати усіх зацікавлених у його реалізації про результати Харківський художній музей буде вести мистецький щоденник на своїй інтернет-платформі.

Рівнян організатори закликають відвідати дебютну виставку проєкту, яка відбудеться 28 квітня.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024