В Ужгородському замку відкрили великодню виставку

06 Квітня 2023, 17:15
Учасники великодньої виставки ФОТО 542
Учасники великодньої виставки

В Ужгороді відкрили тематичну експозицію «Великдень: історія, мистецтво», присвячену Великодню. 

Захід пройшов 4 квітня у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького. Про це повідомили на сайті музею.

«Великдень – це свято весни. Воно, як і Різдво, складається з багатьох ритуалів і за своїм характером є центральним весняним обрядом. Тому співробітники відділу історії та краєзнавства поклали за мету висвітлити основні елементи свята завдяки цікавим оригінальним експонатам», – розповідають музейники.

Директор департаменту культури Закарпатської ОДА Євген Тищук підкреслив, що свято Великодня вважається найсвітлішим, найважливішим святом у християнській традиції.

Значне місце на виставці відведено спеціальному начинню: декоративні керамічні глечики, великі миски, пасківники, вовняні тайстри (бесаги), пасхальні кошики. Експонування доповнюють декорації з гілок трьох видів верби, яку освячують у церкві на Цвітну неділю. Освячені «шутки» «кутки», «міцки», «бирки», як називають вербу у різних районах краю, кладуть за ікону, матері ударяють своїх дочок по плечах, щоб скорше віддалися, старі люди нею ударяють худобу, бо тоді вона принесе користь за ціле літо.

На виставці представлені 10 писанок, знайдених музейниками у селах Лазіщина на Рахівщині у 1980-их роках. 

«Вражає чудовий орнамент, насичений складним геометричним декором і зображенням оленя, риби, надписами «Христос Воскрес». Декілька мальованок, розташованих на керамічній тарілі, були привезені зі Свалявщини у 1960-их роках. Окремо виділені  відписані писанки за старими зразками, які виготовлені провідним науковим співробітником сектору етнографії музею Романом Пилипом», – йдеться у повідомленні.

Доповнюють виставку «Великдень: історія, мистецтво» авторські роботи Одарки Долгош – модерні різнокольорові писанки, подаровані знаною мисткинею музею напередодні свята. Розглядаючи мистецький аспект великодньої обрядовості, можна звернути увагу ще на один дарунок. Це великодні листівки та марки незалежної України від відомого колекціонера-філателіста, музейного працівника Володимира Бубняка.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024