Фінансовий тягар: як Рокинівський музей долає наслідки діяльності ексдиректора

05 Квітня 2023, 11:12
Музей історії сільського господарства Волині-скансен ФОТО 1956
Музей історії сільського господарства Волині-скансен

Музей історії сільського господарства Волині-скансен у Рокинях поблизу Луцька досі змушений виплачувати роялті колишньому керівнику в значних розмірах. 

Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Із 2018 року Рокинівський музей сплачує ексдиректорові Олександру Середюку роялті у розмірі 20% за екскурсійне обслуговування. Такі фінансові зобов’язання, за словами музейників, існують згідно з договором, який Середюк підписав з одного боку як автор, а на підписання від імені музею своїм наказом поклав обов'язки на підпорядкованих йому працівників. Також екскерівник під тиском змусив одного з них підписати цей договір, щоб зобов’язати музей постійно сплачувати йому кошти.

«Ситуацію ускладнює те, що сам договір – безстроковий, а розірвати такі зобов’язання в односторонньому порядку можливо лише через суд. Проте і це ще не все. Бо хоча є договір, додаткова угода, наказ та три свідоцтва, однак – визначити, на що саме авторські права, складно. А у відповідь на прохання нового керівництва до колишнього директора надати твори, якими нібито користується музей, Олександр Середюк представив томи матеріалів з радянського часу до 90-х років», – зазначають у музеї.

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Коли Олександр Середюк працював в музеї старшим науковим співробітником, він, відповідно до посадових обов’язків та наказів тодішнього керівництва Державної сільськогосподарської дослідної станції, складав тематико-експозиційні плани на теми, що стосувалися розвитку музею. За що, відповідно, отримував зарплатню. До цієї роботи були залучені й інші люди та працівники, про що свідчать архівні документи.

Проте коли Олександр Середюк став директором, а пізніше й засновником музею, він взяв під свій контроль документообіг.

«Екскерівник, використавши напрацювання колективу, подав в Укрпатент навіть не оригінали, а копії документів цих планів (що є теж порушенням), жодним чином нічого не систематизувавши, проте отримав свідоцтво. І після цього фактично зобов’язав музей платити йому роялті у той час, коли він був найманим працівником цього закладу», – йдеться у дописі.

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Коли Олександр Середюк не надав на вимогу керівництва скансену відповідних встановлених документів, їм довелося зробити запит в цей же Укрпатент і отримати відповідь з архіву.

«Побачене нас шокувало. Ці довгоочікувані «твори» – аж ніяк не тематико-експозиційний план. Це може впевнено підтвердити, ознайомившись, будь-який досвідчений працівник будь-якого музею. Подібні плани існують лише встановленого відповідного зразка. У тому, що там прийшло (тут важко підібрати правильне визначення), на титулах зазначається, що це літературний твір. І він навіть стосунку не має до реального екскурсійного обслуговування на території музею. Варто наголосити також, що на ці «авторські права» експертом чи оцінювачем ставка роялті не визначалася і на баланс музею ці «твори», відповідно, не ставилися», – повідомляють у музеї.

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Фото: з фейсбук-сторінки музею-скансену

Ставка виплати роялті в Україні становить не більше ніж 3-4%, однак Олександру Середюку нараховували 20% ставки за його «авторські права».

У 2021 році із зароблених на екскурсійному обслуговуванні 205 800 гривень Рокинівський музей нарахував Олександру Середюку 41 160 гривень згідно з договором про роялті.

«Це ті кошти, які могли б піти на розвиток, благоустрій, ремонтні роботи чи реставрацію музейних об’єктів (бо залишив насправді попередній керівник скансен у занедбаному стані). Проте, через незаконні оборудки ексдиректора, осіли у його кишенях», – зазначають музейники.

Законно розвязати цю ситуацію можна двома способами: розірвати договір за згодою сторін або вирішити проблему через суд.

У музеї переконують, що звільнити установу від закріплених договором «кабальних умов роялті», а гроші спрямувати на розвиток комунального закладу, – обов’язок перед громадою нового керівництва. Адже, аби не втратити музею, більшість експонатів потрібно реставрувати, а експозиції – модернізувати та реорганізувати відповідно до вимог закону про декомунізацію.

«На жаль, ця проблема, – лише одна з низки тих, які виникли через зловживання своєю посадою попереднім керівником. Вважаємо за необхідне проінформувати громадськість про усі. Тож про інші зловживання – у наступних дописах. Знаємо, що правда – на нашому боці. Сподіваємося, що на ньому буде і правосуддя», – підсумовують у скансені.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року новим директором музею-скансену історії сільського господарства Волині став Роман Ковальчук.

Читайте також: «Моє розчарування»: Рокинівський музей у спадок

Керівник зазначав: тоді Олександр Середюк висловив вимогу, щоб новий директор з усіх платних послуг музею сплачував йому «данину» (зокрема й з вхідних квитків), уникаючи каси.

«Бувши директором музею, Олександр Середюк вніс зміни у статут комунального підприємства, додавши себе до його засновників. Мало того, він дивним чином оформив авторські права на експозиції музею, підписав сам із собою договір на виплату роялті та сам же собі їх виплачував впродовж років. За ті експозиції, що були створені ним у рамках виконання своїх посадових обов'язків директора скансену (за що пан Олександр отримував зарплату з обласного бюджету). За ті експозиції, що належать до основних фондів музею і є надбанням нашої культурної спадщини», – зауважував Роман Ковальчук.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024