До України прибула генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле

03 Квітня 2023, 17:51
Одрі Азуле з українською делегацією у Софії Київській 1322
Одрі Азуле з українською делегацією у Софії Київській

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле сьогодні зранку з робочим візитом прибула до Києва. Очільниця ЮНЕСКО пробуде в Україні два дні, протягом яких відвідає також Чернігів та Одесу.  

Одрі Азуле вже оглянула Національний заповідник «Софія Київська» та поспілкувалася з першою леді Оленою Зеленською, міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком і першою заступницею міністра закордонних справ Еміне Джапаровою. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

Олена Зеленська подякувала Одрі Азуле за підтримку України в протистоянні російській агресії, зокрема за позитивне рішення Комітету Всесвітньої спадщини про внесення Одеси до списку Всесвітньої спадщини під загрозою (25 січня 2023 року).

«Це рішення, ухвалене під час повномасштабної війни в Україні, коли наша історична та культурна спадщина є однією зі стратегічних цілей для країни-агресора, дасть змогу захистити культурне надбання Одеси й зберегти його від російських загарбників, які неодноразово спрямовували свої ракети на місто», – зазначила перша леді. 

Олена Зеленська також привітала розблокування роботи Комітету Всесвітньої спадщини та звільнення його від російського головування. 45-а сесія Комітету відбудеться цього року в Саудівській Аравії у вересні. 

Міністр культури та інформаційної політики також подякував Генеральній директорці за візит, оскільки, на його думку, дуже важливо, аби вона на власні очі побачила, що відбувається в Україні. 

«Візити наших іноземних партнерів – це внесок у наші сталі відносини та подальшу підтримку. Тому що, побачивши нашу культуру, яка продовжує жити та розвиватись попри війну з одного боку, а з іншого – масштаби втрат та руйнувань, неможливо залишитися байдужим. Попереду ще багато роботи та ми сподіваємося на подальшу підтримку ЮНЕСКО, оскільки втрати культурної сфери України від війни вже становлять 7 мільярдів євро», – сказав Олександр Ткаченко.  

Окрім того, міністр розповів, що у найближчих планах – підготовка номінаційного досьє для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають в небезпеці, культурного ландшафту міста Чернігова (робоча назва: «Культурний ландшафт середньовічного та сучасного Чернігова з комплексами історичної забудови»).  

Читайте також: Організації ЮНЕСКО запропонували публікувати матеріали українською мовою

Своєю чергою Одрі Азуле зауважила, що знає, наскільки важливою є культура для української ідентичності.

«Я знаю, скільки зусиль українці доклали для свого захисту, для захисту своєї культури, спадщини.  І ми хочемо бути на їхньому боці. Зі свого боку ми моніторимо руйнування об’єктів, зокрема, й у культурі. І це є дуже важливо для їхнього відновлення у майбутньому. Ми вже надали дуже значну допомогу і вона буде збільшуватися у найближчому майбутньому», – сказала Одрі Азуле.

Вона також зауважила, що ЮНЕСКО і надалі буде мобілізовувати міжнародну підтримку, зокрема й експертний досвід, для підтримки України.

«Візит Одрі – це сильний сигнал підтримки і солідарності України під час війни. 2022 рік був поворотною сторінкою в нашій історії двосторонніх відносин. Це була Одеса (номінаційне досьє, успішно погоджене з Комітетом всесвітньої спадщини), борщ (позитивно розглянуте ЮНЕСКО) тощо. Ми також раді повідомити, що вирішили подати нашу кандидатуру до Executive Board на період 2025-2029  і сподіваємося, що наші партнери підтримають нас», – сказала під час зустрічі перша заступниця міністра закордонних справ, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024