Театр Курбаса показав «Лісову пісню» у Музеї Корсаків у Луцьку

03 Квітня 2023, 11:52
Лісова пісня ФОТО 1254
Лісова пісня

Актори Театру Леся Курбаса приїхали зі Львова до Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, аби показати лучанам власну інтерпретацію «Лісової пісні» Лесі Українки. 

Тригодинну виставу показали 2 квітня, в рамках музейного проєкту «Космогонія».  Подія стала благодійною – усі кошти від квитків підуть на тактичні медичні засоби, які виготовляє і відправляє безплатно на передову волонтерський VolWest HUB. Журналістам Район.Культура розповіли про це в музеї.

В режисерській інтерпретації Андрія Приходька «Лісова пісня» – історія не однієї жінки, а цілої української нації. У трьох діях вистави, які автори називають колядами, постають різні періоди української історії: від початку ХХ століття, який став рубежем, останнім спалахом української національної традиції та ідентичності, яка виражалася в побуті, одязі, піснях, традиціях, до радянських часів і сучасності, яка несе гіркий спадок минулого. У виставі звучить віртуозне виконання автентичних українських пісень.

Тобто постановка львів'ян – це не класичний текст Лесі Українки, де описана драматична історія кохання лісової Мавки і людського хлопця Лукаша. 

Від часу прем’єри у 2011 році саме цю постановку «Лісової пісні» називають однією з найкращих український вистав останнього десятиліття. У захваті залишилися й луцькі глядачі. 

«Одна з кращих вистав, яку я бачила у житті. Це не просто історія любові. Це зболена історія нашої нації. На скільки ж влучно, у кількох фразах та образах було зображено «радянську культуру», а точніше її відсутність. На скільки ж вона резонує з українською, самобутньою. Чого тільки варте одягання Мавки у всі елементи національного строю. Не шароварне, яке нав'язав Союз, а справжнє та вишукане (і дуже сподіваюся, що усі костюми – репліки). Дуже красиво, емоційно і до сліз. Це ще один великий фактор, що нам дійсно є за що боротися і що відстоювати у цій війні», – поділилась враженнями глядачка Анна.

Вистава Театру Курбаса – драматична історія, що стосується і торкає кожного, незмінно зворушує і надихає глядачів. 

«Глибока, актуальна, космогонічна. Одна з небагатьох постановок, яка щоразу хвилює до глибини душі», – поділився директор Волинського театру ляльок, Вадим Хаїнський.
«Актори з Львівського академічного театру імені Леся Курбаса збентежили душу, огорнули серце своїм витонченим мистецтвом, викликали море трепетних емоцій. Колись щось подібне я відчувала після Всеукраїнської Прощі у Зарваниці. Бракує слів. Лесина «Лісова пісня» була неймовірною», – зауважила глядачка Ольга.
 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024