Будівлю колишнього кінотеатру «Ужгород» готують до ремонту

01 Квітня 2023, 17:17
Архівне фото кінотеатру 2506
Архівне фото кінотеатру

Будівлю колишнього кінотеатру «Ужгород» готують до ремонту. Для цього огородили ділянку біля приміщення. 

Зробили це з дозволу міської ради. Розповіла Суспільному заступниця директора департаменту інфраструктури Ужгородської міськради Олександра Турянчик

Для організації будівельних робіт у колишньому кінотеатрі на вулиці Волошина встановили огорожу. За словами заступниці директора департаменту інфраструктури Ужгородської міськради Олександри Турянчик, будівельники отримали на це дозвіл.

«Договір підписаний з Департаментом міської інфраструктури. Площа будівельного майданчика — 284 квадратних метри. В умовах договору передбачено приведення до належного стану території, яка огороджується. Також учора я обговорила питання щодо огородження зелених насаджень, які є на вулиці Волошина, для запобігання їхнього пошкодження. Договір безтерміновий, бо його уклали на термін дії самого дозволу проведення ремонтних робіт», — розповіла Олександра Турянчик.

За словами головного архітектора Ужгорода Олега Боршовського, будівля колишнього кінотеатру зараз є приватною власністю.

«Замовники мають дозвільні документи, а саме — дозвільні документи про підготовчі роботи щодо реконструкції даного об'єкта. Крім того, у 2012 році вони отримували містобудівні умови й обмеження щодо реконструкції цього об'єкта під торгово-розважальний комплекс. До нас більше не зверталися з жодними документами. Обмежень щодо проведення ремонтних робіт на власній будівлі. Питання можуть бути тільки в погодженні самого проєктного рішення, бо це центральна частина, історичний ареал міста, який знаходиться в охоронній зоні пам'ятки «Замкової гори», — повідомив Олег Боршовський.

Він додав, що наполягатиме на тому, аби власники будівлі зберегли фасад колишнього кінотеатру.

«Щодо збереження фасаду — так, це необхідно зробити. Він досить гармонійно вписується в саму пішохідну зону вулиці Волошина, немає дисгармонійних елементів. Буду тільки на тому наполягати, коли звертатимуться до нас щодо погодження проєктної документації, тому будемо обговорювати умови цього фасаду. Наразі навпроти там музична школа, то до неї є доступ, а до будівлі, що знаходиться поруч, де також проводили реконструкцію — там загородили. Можливо, домовилися про це з власником сусідньої будівлі», — розповів головний архітектор Ужгорода.

Довідково: будівлю кінотеатру зведено в 1932 році за проєктом талановитого кошицького архітектора Людовіта Оелшлеґера (Ľudovít Oelschläger). Спроєктована споруда в 1930, а саме будівництво розпочалося наступного року на замовлення магістрату міста Ужгорода. Відповідно до проєкту, кінотеатр разом з міською бібліотекою складав єдиний комплекс. Наскрізний прохід через будівлю з’єднувався з Пасажем Баті. Загальний кошторис будівництва становив 5,3 мільйона чеських крон.

Це був дійсно дуже популярний міський заклад. У 30-ті роки тут показували фільми з Чарлі Чапліном, Гретою Гарбо та Марлен Дітріх.  Крім кінопоказів, у залі часто влаштовували урочисті заходи: відкриття, нагородження, концерти. Минали роки, змінювалася влада, а з нею й назви кінотеатру. У часи СРСР заклад отримав нову назву – «Москва».  А в 1990 її замінили на «Ужгород».

Утім будівля ніколи не втрачала свого мистецького та історичного значення.

«Кінотеатр «Ужгород» побудовано в стилі експресіонізму. У ньому втілені всі головні принципи сучасної архітектури, що зароджувалась у міжвоєнний період: колони-опори, вільне планування, плаский дах, стрічкові вікна та вільний фасад», – зазначає урбаністка Ліна Дегтярова. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024