Чукутиха: Alina Pash присвятила пісню найвідомішій у світі гуцулці

01 Квітня 2023, 11:36
Фото «Стара гуцулка» Миколи Сеньковського ФОТО, ВІДЕО 1380
Фото «Стара гуцулка» Миколи Сеньковського

Закарпатська співачка Alina Pash записала пісню, яку присвятила всесвітньо відомій гуцулці Марії Кречунєк, яку називали Чукутихою.

Журналісти Район.Культура дізналися про це з ютуб-каналу виконавиці.

Прізвисько жінка перейняла від чоловіка – Йосипа Полєка, якого кликали «Чукут», що означало для гуцулів «замкнений у собі». 

Фотографія «Стара гуцулка», де зображена Марія Кречунєк, здобула гран-прі на міжнародній фотовиставці в Парижі в 1931 році. Тоді відомою на весь світ стала і гуцулка, і військовий фотограф Микола Сеньковський. Він сфотографував Марію у 1926 році із люлькою. Фотограф цікавився гуцулами і одним із перших зробив серію фотографій про їхній побут та обряди. Відкрив у Коломиї фотомайстерню, виготовляв листівки із краєвидами Карпат, фотографував місцеві села. Свої роботи поширював у Європі.

Чукутиха
Світлина «Стара гуцулка», яка належить до збірки фотографій «Гуцульські типи»

Марія Кречунєк була співачкою, заробляла на життя виступами на весіллях. Жінка знала дуже багато різноманітних давніх співанок. 

«Чукутиха була дуже вродлива. Навіть у 100 років. До останніх днів найгарніше в околиці одягалася. На голові закручувала кучері, прикрашала зачіску живими квітами. Мала прекрасний голос. І до того всього – феноменальну пам'ять. Весілля на Гуцульщині гуляли три дні. То могла три доби співати пісень, і ні одна не повторювалася», – розповів дослідник Іван Зеленчук із Верховини, якому вдалося віднайти онуків і правнуків Чукутихи.

Трек CHUKUTYKHA, за словами Alina Pash, створили випадково на студії в Берліні. Співачка просто грала на дримбі та наспівувала, а саундпродюсер записав цю імпровізацію. Цей випадковий запис став основою для пісні. В основі синглу – давня коломийка, яку виконувала й сама Марія Кречунєк. Пісня стала міксом фольку і електромузики.

Читайте також: Alina Pash присвятила пісню дітям, які загинули під час війни

«CHUKUTYKHA — це нове експериментальне звучання давньої співанки. Пісня є моїм особистим прочитанням того, якою творчість Чукутихи могла бути, якби гуцулка жила в сьогоденні і виступала на сучасних вечірках, рейвах», — розповіла Alina Pash.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024