Росія фінансує знищення українських бібліотек на тимчасово окупованих територіях

29 Березня 2023, 18:24
Росіяни викидають книжки в Маріуполі. Фото: Маріупольська міська рада 967
Росіяни викидають книжки в Маріуполі. Фото: Маріупольська міська рада

Росіяни продовжують вилучати з місцевих бібліотек на тимчасово окупованих територіях українські книжки та заміщують їх російською літературою.

Про це 28 березня повідомили у Центрі національного спротиву. 

За наявними даними, у міністерстві культури російської федерації виділяють 200 мільйонів рублів (близько 96 мільйонів гривень) на закупівлю та поширення російських книжок на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу.

Водночас близько 120 мільйонів рублів (36 мільйонів гривень) хочуть витратити на створення трьох бібліотек у кожному окупованому регіоні та 40 мільйонів (12 мільйонів гривень) на фінансування підконтрольним окупантам бібліотек окупованих регіонів.

Читайте також: Росіяни викидають книжки з бібліотечних фондів університету в Маріуполі

У такий спосіб росіяни ставлять перед собою мету знищити українську літературу на окупованій території. 

«Це характерна риса росії – знищити рідну мову, насадити свої правила життя. Проте, слід пам’ятати, що орки близько 400 років намагалися знищити українську мову, оскільки мова і культура формують національну ідентичність кожного народу. Саме тому росія на різних етапах свого існування, від царських часів і до сьогодення, так цілеспрямовано намагається нищити все українське», – зазначили в Центрі національного спротиву.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024