Сонцеколо: у Рівному презентували експериментальний фольклорний проєкт

28 Березня 2023, 17:19
Сонцеколо ФОТО 1244
Сонцеколо
У Рівненській обласній філармонії презентували експериментальний проєкт «Сонцеколо».
 
На сцені органного залу, де переважно звучить класична музика, лунали фольклорні пісні в новому прочитанні. Учасниці гурту ETNOmix Ріта Рагімова та Світлана Юзюк через колорит поліської музики та співу знайомили глядачів з річним колом древньої пісенної календарної обрядовості. Про це повідомляє Рівненська облрада.
Учасниками дійства стали до пів сотні музикантів та співаків – це етногурт «Сільська музика», фольклорний гурт «Веснянка», Академічний камерний оркестр обласної філармонії, музиканти Анатолій Сайчишин та Андрій Ляшук.
Знайомство з давніми поліськими традиціями відбулося через театралізовану історію. Батько (Дмитро Давидчук) з донькою (Ольга Поліщук) читають книгу «Сонцеколо», зі сторінок якої виринають і оживають фольклорні образи.

«Сонцеколо» розбурхало найрізноманітніші думки. Наприклад, як автентичні мелодії, сильні народні голоси, червоні коралі і поліський стрій нагадують про запах Землі, Води, Повітря, Хліба. Ось воно Справжнє. В сучасному наскрізь урбанізованому світі побувати на такому дійстві - то найсильніші ліки. «Назад до основ». Напевне, рано чи пізно кожен над тим замислюється», – поділилася враженнями від побаченого та почутого заступниця директора Рівненської обласної філармонії Руслана Варнава.
За словами директорки філармонії Елеонори Стеценко, проєкт «Сонцеколо» планують повторити на інших концертних майданчиках Рівного, щоб про унікальний поліський колорит та давні обряди дізналися якомога більше людей.
Фото Анастасії ГНАТЮК
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024