Світлана Олешко стане першою українкою, яка виголосить головну театральну промову в Польщі

26 Березня 2023, 15:12
Світлана Олешко, фото: Craft Magazine 1660
Світлана Олешко, фото: Craft Magazine

Рада Польського осередку Міжнародного інституту театру одноголосно вирішила, що авторкою Польського промови 2023 до Дня театру стане українська режисерка Світлана Олешко, яка з початку повномасштабної війни в Україні, живе у Варшаві та працює в Польському театрі імені Шифмана.

Найвпливовіший театральний діяч або діячка, на думку країн-учасниць Міжнародного Інституту Театру, щороку виголошує промову 27 березня. Світлана Олешко – засновниця, директорка і режисерка харківського театру «Арабески» стане першою українкою, яка матиме таку можливість.  Журналісти Район.Культура дізналися про це зі сторінки Польського осередку МІТ в фейсбуці.

Режисерка досліджує трансформаційний потенціал театру, її театральна робота завжди має виразний соціальний аспект. Закінчила Харківський національний університет імені Василя Каразіна в галузі філології. Навчалася в Академії сценічних мистецтв у Нідерландах та мистецькій школі стратегічного менеджменту у Словаччині. 

Пройшла стажування в Польському інституті театру. З 1993 по 2019 рік працювала науковою співробітницею Літературного музею в Харкові. Разом зі своєю акторською командою вона реалізувала десятки проєктів, які відігравали соціальну та реабілітаційну роль (разом з людьми в місцях позбавлення волі, з людьми з обмеженою мобільністю тощо). Найвідоміші постановки – «Постправда», «Червоний Елвіс», «Енеїда», «Радіошансон: вісім історій про Юру Зойфера» (тексти Сергія Жадана).

Міжнародну промову 2023 написала Samiha AYOUB, акторка з Єгипту, її можна прочитати на офіційному сайті інституції. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024